Uliţcaia Olga

Uliţcaia Olga ‒ regizor, scenarist.

S-a născut la 2 iulie 1902 la Odesa. A absolvit Colegiul Cinematografic de Stat din Odesa în anul 1929 şi Institutul de învăţămînt popular. A activat în calitate de regizor la studiourile de la Kiev, Alma-Ata, Odesa. Din 1948 este regizor la secţia moldovenească de filme documentare la fabrica de filme „Cernomorscaia” din Odesa iar începînd cu anul 1952 este regizor la studioul chişinăuian de cronici şi filme documentare „Moldova-film”. Din anul 1957 lucrează la studioul cinematografic „Moldova-film”. A activat şi în calitate de regizor la dublarea filmelor. A dublat circa 70 de pelicule artistice de lung metraj împreună cu regizorii M. Calic şi B. Rîţarev, a produs la studioul cinematografic „Moldova-film” pelicula artistică de lung metraj „Balada haiducească”. Eroii peliculei sînt haiduci din Codrii Moldovei din secolul al XIX-lea, care luptau cu fărădelegile moşierilor.

În anul 1969 i s-a conferit premiul Om Emerit al Culturii RSSM.

A decedat la 23 decembrie 1978.

Filmografia (filme artistice):
„O moară pe poiană”, 1927, asistent de regie,
„Împărăţia întunericului”, 1929, asistent de regie,
„O viaţă adevărată”, 1930, regizor, în colaborare „Belgoskino",
„Cîntecele lui Abai”, 1945, regizor secund,
Balada haiducească”, 1958, coregizor,
„Doftorie amară”, 1962, scurt metraj, regizor.

Filme documentare şi sociale:
„Egală între egale”, studioul cinematografic de la Odesa, coregizor,
„Evenimentele gloriei militare”, 1955,
„Moldova noastră”, 1957, coregizor,
„Alături de noi”, 1963,
„Patruzeci de paşi spre viitor”, 1964 coregizor,
„Top-top”, 1965, Grand prix „Micul chihlimbar” la Festivalul Regional al celor cinci republici: Belorusia, Moldova şi Ţările Baltice,
„Să găsim vinovatul”, 1966,
„Pietrele tacite”, 1967,
„Noroc, puişorule”, 1969,
„Nu numai cu arme”, 1969,
„Părintele e bolnav”, 1970,
„Iona Iakir”, 1970,
„A fi femeie”, 1971,
„Nu ne uitaţi, băieţi”, 1971,
„Curierul de partid”, 1972,
„În căutarea timpului pierdut”, 1973,
„Ne cheamă viaţa”, 1974,
„Cu sărbătoarea, Moldova”, 1974,
„Vouă, femeilor”, 1975,
„Eşti în inima mea, comsomol”, 1975,
„Internaţionaliştii”, 1976,
„Garanţia muncitorească”, 1977,
„În numele omului”, 1978.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrbovăţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Citeşte mai departe