Gaspas Moisei

Gaspas Moisei – redactor, scenarist.

S-a născut la 4 iulie 1921 în oraşul Belgord-Dnestrovsk (astăzi regiunea Odessa, Ucraina). A Absolvit Institutul Pedagogic de la Chișinău „I. Creangă”  în anul 1952. A lucrat în calitate de redactor la studioul „Moldova-film”. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. A fost secretar-responsabil al Uniunii Cineaştilor.

A decedat la 13 iunie 2004.

Filmografia −  scenarist:
„Aici a fost editată „Iskra”, 1961 – documentar,
„Cu lira-mi nordică...”,  1962 – documentar,
„S-au întîlnit din nou”, 1964 – documentar în colaborare,
„Piedestalul”, 1968 – film documentar,
„Cel  mai fierbinte august”, 1969 − documentar în colaborare,
„Ostaşii anului '44” 1970 − documentar,
„Toamna în Romăneşti”, 1970 − documentar,
„Schiţe moldoveneşti”, 1971 − documentar în colaborare,
„Memoria oraşului”, 1973 − documentar,
„Jubileul de aur”, 1974 − documentar,
„Comuniunea dintre ştiinţă şi industrie „, 1974 −  film documentar televizat,
„Campania începuse la Chișinău”, 1977 −documentar,
„ Se pregăteşte un nou schimb”, 1978 − documentar în colaborare,
„Oraşul Bălţi”, 1980 – documentar,
„Chemarea viitorului”, 1984 – documentar.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balatina

Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
3938 locuitori

Balatina este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Balatina, Tomeştii Noi, Clococenii Vechi și Lipovăţ. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3938 de oameni. Satul Balatina a fost menționat documentar în anul 1420.

Citeşte mai departe