Balan Marica

Balan Marica − actriţă de teatru şi film.

S-a născut la 1 aprilie 1936 în satul Dmitrievca, raionul Chilia, regiunea Odessa. Absolveşte în anul 1960 Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova. Debutează la teatrul muzical-dramatic ţigănesc „Romen”, unde actriţa activează cu succes pînă în anul 1970. Marica Balan are o voce frumoasă, aşa încît adesea la spectacole interpreta şi cîntece, romanţe în special. Se spune că la vremea ei nu a avut egali în a interpreta romanţa „Kalitka”. Aflîndu-se la Moscova, a înregistrat, acompaniată de orchestra maestrului Vasile Goia o placă cu cîntecele Mariei Tănase în interpretarea sa, dar şi alte romanţe. S-au păstrat şi alte înregistrări cu cîntece în interpretarea Maricăi Balan, inclusiv şi la televiziunea naţională.

În cinematografie debutează în anul 1966 în rolul Vasiluţei din filmul „Gustul pîinii”, regizat de V. Gagiu la studioul cinematografic „Moldova-film”.

Pe parcursul anilor 1970-1976 este actriţă la teatrul „Sovremenik” de la Moscova. Adesea acasă la ea şi soţul ei, pe timpul cînd locuia la Moscova veneau asemenea somităţi precum Andrei Tarkovscki, Vladimir Vîsoţki, Vadim Roger.

Se reîntoarce la Chișinău, după ce soţul ei emigrează. Pe parcursul anilor 1977-1981 este actriţă la Teatrul actorului creat pe lîngă studioul „Moldova-film”. Iar pe parcursul anilor 1985-1990 este actriţă la teatrul „Luceafărul”. Creează în anul 1990 teatrul unui singur actor – „Mono”. Realizează aici mai multe spectacole de neuitat printre care „Meşterul Manole”, merge în turnee prin ţară şi ţările învecinate. Pe la sfîrşitul anilor '90 se retrage din scenă. În prezent Marica Balan locuieşte la Azilul de Bătrîni de la Cocieri.

Marica Balan s-a stins din viață la 21 februarie 2014.

Filmografia:
„Gustul pîinii”, 1966 – Vasiluţa,
Nuntă la palat”, 1969 −  regizor de televiziune,
Ultimul haiduc”, 1972 – Maria,
Podurile”, 1973 – Irina Negară,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 – Ileana,
Furtuni de toamnă”, 1974 – rol episodic,
„Durata zilei”, 1974 – secretara,
Trînta”, 1977 − Păuna,
Agentul serviciului secret”, 1978 – ţăranca,
Aveţi o telegramă...”, 1983 − Maria Pavlovna,
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 – rol episodic,
„Bucurii pămînteşti”, 1988 − tanti Lilia.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Receşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Citeşte mai departe