Scutelnic Ion

Scutelnic Ion - regizor.

S-a născut la 18 aprilie 1942 în satul de  Ţarigrad, raionul Drochia, Republica Moldova.

A absolvit facultatea de actorie a Institutului de Stat de Arte Teatrale A. Lunacearschi în 1969 şi Facultatea de Regie de la VGHIK în 1 anul 1974, clasa profesorilor M. Romm M. şi L. Kulidjanov. Regizor al studioului «Moldova-film» din 1973 pînă în 1993. Lucrarea sa de diplomă este filmul artistic de scurt metraj „Valul verde”, 1974.

Filmografia:
„Valul verde”,1974 –  film artistic de scurt metraj,
Toamna − anotimpul nunţilor”, 1974 – documentar,
„A treizecia primăvară de la victorie”, 1975 – documentar,
„Nimeni în locul tău”,1976 –film artistic − regizor secund,
Agent al serviciului secret”, 1978 – film artistic − regizor,
„Cu ochi de pictor”, 1979 – documentar− regizor,
„Soroca”, 1980 – documentar− regizor,
„Meşteri populari”, 1980 – documentar− regizor
Vîrsta de trecere”, 1981− film artistic televizat −regizor,
Călătorie de nuntă înaintea nunţii”, 1982 –film artistic – regizor,
„Cum să devii celebru”, 1984 –film artistic –  regizor,
„Pămîntenii”, 1986 – documentar− regizor,
Jurnalul televizat „Usturici” (№ 3, 6 -1980 № 70 -1986; № 71, 1986; № 73 -1987; № 81 -1988 и т. д.,
Acţiune civilă”, 1988 − film artistic televizat −regizor,
Ion Druţă”, 1989; – documentar− regizor,
Maria Cebotari, Aria” − 2004, – documentar− coregizor.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Grăseni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1534
Populația:
863 locuitori

Grăseni este un sat din cadrul comunei Todireşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituiae 863 de oameni. Satul Grăseni a fost menționat documentar în anul 1534 cu denumirea Greceni.

Citeşte mai departe