Todoraşcu Eugenia

Todoraşcu Eugenia – actriţă de teatru şi film, pedagog.

S-a născut la 11 septembrie 1936 în satul Hlinaia, raionul Slobozia din RSSM într-o familie de ţărani ucraineni. A absolvit şcoala rusă în anul 1954, un an mai tîrziu, cînd avea loc selecţia pentru şcoala teatrală „B. Şciukin” (Studioul Naţional Moldovenesc) de la Moscova, însă una dintre condiţii era - candidatul să cunoască limba moldovenească, astfel Eugenia fusese respinsă de către Comisie. Însă E. Todoraşcu a revenit în sala, unde avea loc examenul şi a insistat să i se dea posibilitatea de a-şi demonstra abilităţile, promiţînd, că va învăţa limba. Ea a uimit Comisia de Admitere, atunci cînd i s-a cerut să improvizeze ceva în cazul în care în faţa ei s-ar afla un şoarece, scena i-a reuşit atît de veridic, încît la ţipetele ei a alergat toată lumea din clădire, inclusiv directorul şi miliţianul, fiind întrebată daca într-adevăr îi este atît de frică de şoareci, ea le-a propus să prindă unul. După absolvirea facultăţii în anul 1960, Eugenia după cum promisese însuşise limba literară, ba chiar atît de bine încît mulţi o invidiau. În acelaşi an îşi începe cariera artistică la teatrul „Luceafărul”, unde activează pe parcursul a 27 de ani (1960-1987).

Debutează în anul 1970 în rolul lelei Vera în filmul „Povîrnişul” (reg. I. Burghiu). În anul 1975 i s-a oferit titlul de Artistă a Poporului din RSS Moldovenească.

Pe parcursul anilor 1987 -1993 este actriţă la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”, din anul 1993 — actriţă a teatrului naţional „Mihai Eminescu”. În anul 2003 devine actriţă a Teatrului Dramatic de Stat de pe str. Trandafirilor şi în acelaşi timp profesoară de Arta actorului la Liceul Teatral orăşenesc.

A murit la 20 iulie 2010 la Chișinău.

Filmografia:
„Povîrnişul”, 1970 –lelea Vera;
„Casa pentru Serafim”, 1973 – Elena Vasilievna;
Podurile”, 1973 - Catinca;
„Valul verde”, film de scurt metraj,1973 – soţia lui Grădinaru;
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 – Agafia Mînzu;
„Ce-i trebuie omului”, 1975 — Capitolina;
Nicuşor din tribul TV”, 1975 – Ema Borisovna;
„Nimeni în locul tău””, 1976 -Domnica;
„Trînta”, 1977 - Sevastiţa Guţu;
Făt- Frumos”, 1977 - mama lui Laur- Balaur;
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 - Мarga;
Bună ziua, am sosit!”, 1979 – însoţitoare de vagon;
Pregătirea de examen”, 1979 - mama Catei;
Marele război mic”, 1980 -  săteanca de la gară cu fii săi;
Vîrsta de trecere”, 1981 - bunica Anuţei;
Totul putea fi altfel”, 1982 - rol;
„Trece lebăda pe ape” , 1982 –Ana Pajur;
„Prietenie bărbătească”, 1982 – Claudia ;
Călătoria de nuntă înaintea nunţii”, 1982 –Catinca –rol central;
Fii Fericită, Iulia”, 1983 - Taisia;
„Cum să devii celebru”, 1984 - mătuşa Chiţa;
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 – rol episodic;
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985 – rol episodic;
Pichetul liniştit”, 1985 – Eleonora;
Corespondentul vostru special”, 1987 − Doriţa;
Corbii prada n-o împart”, 1988 —  rol episodic;
„Adio, viaţă de holtei”, 1989 (film artistic de scurt metraj);
„După cine plînge închisoarea…”, 1991;
„Ricoşeu”, 1997;
Tangoul deasupra prăpastiei”, 1997;
„Cîinele-lup din neamul Dulăilor Suri”, 2006 — Haigal;

Localităţile Moldovei şi diasporei

Brînzeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Citeşte mai departe