Gavrilov Vsevolod

Gavrilov Vsevolod - actor de teatru şi film

S-a născut la 10 noiembrie 1942 la Tiraspol. Prezintă interes calea pe care a parcurs-o pînă a deveni actor. În anul 1959 împreună cu prietenul său, M. Ginsberg, care a insistat să participe la concursul de selectare pentru Studioul de actorie de pe lîngă teatrul, „A. Cehov”, în rezultat Gavrilov este admis, iar prietenul său, nu. Curînd unui băieţandru de numai optsprezece ani i s-a dat rolul de servitor în piesa „Anna Karenina”, trebuia să iasă în scenă şi să spună un text „foarte mare” – o replică scurtă „Masa e servită!”. Dar în ziua debutului său a ieşit în scenă şi văzînd întreaga constelaţie de actriţe în nişte rochii superbe, cu decolteu ... nu a putut rosti nici un cuvînt, directorul teatrului i-au spus că e liber să plece. Însă Iu. Sokolov, Artist al Poporului din Republica Moldova, a ştiut să vadă în el viitorul artist.

Curând el pleacă în regiunea Ural, pentru a-şi satisface serviciul militar în Armata Sovietică. După ce se întoarce absolveşte în anul 1967 Şcoala de Muzică şi devine student la Conservator. Dar, în cel de-al treilea an de studiu înţelege că nu aceasta este vocaţia lui. Clarinetul este un instrument minunat, dar nu asta îşi doreşte să devină!

Gavrilov pleacă la Tiraspol la N. Aroneţkaia, care înfiinţase Teatrul Rus de Comedie şi Dramă. A fost acceptat sa lucreze numai în calitate de lucrător de scenă. Dar atracţia faţă de profesia de actor n-a dispărut şi atunci cînd privea pentru a cîta oară lecţia pe care o ducea profesoara de arta vorbirii N. Alekseeva, ea a fost  aceea care l-a invitat să participe la lecţii, lucru pentru care a fost  apreciat şi atunci cînd s-a îmbolnăvit actorul I. Taran, i-a fost încredinţat rolul lui Zorin în premiera spectacolului lui Arbuzov „Oraşului în zori”. Acest rol a însemnat, de fapt, începutul carierei actorului.

Începînd cu anul 1965 debutează într-un rol episodic în filmul „Jurămîntul lui Hipocrate”. Primul său rol serios în film - rolul lui Paşa în filmul „Ofiţerul în rezervă” - 1971. Apoi au urmat multe alte pelicule semnificative „Ploi de toamnă” 1974, „Dimitrie Cantemir”, 1974, „O şatră urcă în cer”, 1976 „Vendeta ca la evrei” etc. Din anul 1984 este actor la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”.

A jucat circa 34 de roluri în filme, dar teatrul a rămas marea lui pasiune. Mai mult de 38 de ani V. Gavrilov a rămas fidel teatrului, apărînd seară de seară în scenă în diverse roluri.

Membru al Uniunii Teatrale din Republica Moldova din anul 1973, membru al Uniunii Cineaştilor din 1978.

Titluri şi premii: Maestru în Arte a Republicii Moldova, Decorat cu medalia „Meritul Civic”, Laureat al premiului A. Puşkin „Pentru măiestrie interpretativă”.

Filmografia:
Roluri interpretate în filme:
„Jurămîntul lui Hipocrate ”, 1965 – rol episodic,
„Razele”, 1967 –rol episodic,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 − Paşca,
Dimitrie Cantemir”, 1973 –ostatecul sîrb,
„Fiecare zi a vieţii”, 1973 − Vasile,
„Mînia”, 1974 – Taras Nagnibeda,
Ploi de toamnă”, 1974 −  Cosma Josan,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 –Volodea Armaşu,
Mark Twain împotrivă...», 1975 – rol episodic,
„Ce-i trebuie omului», 1975 − rol episodic,
„O şatră urcă în cer”, 1976 −Dănilă,
O întîmplare la festival”, 1976 − Oprea,
„Noaptea se lasă peste Chile”, 1977, „Mosfilm” – preot protestant,
„Rădăcinile vieţii”, 1977 – rol episodic,
Cetatea”, 1978 –Gheorghe Burici,
„Călătoria de vară la mare”, 1978 − rol episodic,
„Prevesteşte Victoria”, 1978 − colonelul Kandaurov,
Agent al serviciului secret”, 1979 − episod,
„Două zile la început de decembrie”, 1979 −Morozov,
„Ultimul game”, 1979 − Volodea,
„Misiune specială”, 1979 − Gvozdiev,
„Sub constelaţia gemenilor”, 1980, studioul „А. Dovjenco” – academicianul Iavosrski,
Codul „Fulgerul de sud”, 1980 – căpitanul Mironov,
„De la Bug pînă la Visla”, 1980, studioul A. Dovjenco − lunetistul,
M-a născut mama norocos”, 1980 – episod,
Marele război mic”, 1980 − Cojin,
„Tatăl meu - idealist”, 1980, „Lenfilm” – rol episodic,
„Deplasarea stelară”, 1981 − Мarzuc,
„Ultimul game”, 1981 − Malaş,
„Iaroslav Înţeleptul” 1981 − Zoinek,
Totul putea fi altfel”, 1982 – rol episodic,
„Dacă duşmanul nu se dă bătut”, 1982 – Saveliev,
„Intervenirea neaşteptată”, 1983, studioul „А. Dovjenco” – Vsevolod Cobîlenco,
Aveţi o telegramă”, 1983 – rol episodic,
„Ecoul” (film-spectacol), 1984,
„Anvergura aripilor”, 1986 − pasager,
„Croaziera sau Călătoria mobilă”, 1991 – românul,
Dezertorul”, 1996-rol episodic,
„Ricoşeul”, 1997 − tatăl lui Arseniu,
„Iepurele deasupra abisului”, 2006 − constructor,

Roluri interpretate în revista cinematografică „Usturici”:
„Minuni în ale deservirii”, №7, 1978,
„Inculpatul”, №15, 1978,
„Cine pe cine”, №22, 1980,
„Cine eşti?” №56-57, 1985.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Chiţcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1456
Populația:
9334 locuitori

Chiţcani este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mereneşti, Chiţcani și Zahorna. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Căușeni și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Chiţcani alcătuia 9334 de locuitori în anul 1989. Satul Chiţcani a fost menționat documentar în anul 1456.

Citeşte mai departe