Matveev Alexandru

Matveev Alexandru - regizor, scenarist.

Născut la 23 februarie 1917 în oraşul Bender, Republica Moldova. A absolvit Universitatea de la Iaşi, Facultatea de Drept. A lucrat la studioul „Moldova-film” în calitate de director adjunct, apoi director şi asistent de regizor al filmelor artistice.

A decedat în anul 2004.

Filmografia (regizor):
„Monolog”, 1967 - documentar -  scenarist şi regizor în colaborare,
„Noi - bărbaţii”, 1969 - documentar în colaborare,
„Profilaxia bucuriei”, 1975 - film de popularizare a ştiinţei,
Andrei Lupan”, 1976 - film educativ,
„Brigăzile complexe de calitate superioară”, 1977 - film de popularizare a ştiinţei,
„Lirica social-filosofică în creaţia lui Eminescu”, 1978 - film educativ,
„Pădurea va înflori şi în casele voastre”, 1979 - film de popularizare a ştiinţei,
„Copii şi animalele”, 1979 - film de popularizare a ştiinţei,
„Pregătirea pentru naştere”, 1979 - film de popularizare a ştiinţei,
„Filmul şi spectatorul”, 1981 - documentar,
„Legăturile literare moldo-ruse”, 1980 - film educativ,
„Creaţia artistică a lui Petre Cruceniuc”, 1981 - film educativ,
„Alimentaţia copiilor”, 1985 - film de popularizare a ştiinţei.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Beştemac

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1061 locuitori

Beştemac este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Beştemac și Piteşti. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1061 de oameni. Satul Beștemac a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Citeşte mai departe