Iurieva Ana

Iurieva Ana – regizor, scenarist.

S-a născut la 9 februarie 1944, în satul Bravicea, raionul Călăraşi, Republica Moldova. În anul 1974 a absolvit facultatea de regie a Institutului Unional de Stat de Cinematografie (clasa de film documentar a profesoarei L. Derbîşeva). A lucrat în calitate de regizor la studioul „Moldova-film” pe parcursul anilor 1972-1988.

Filmografia:
„Aici au fost doar rîpi”, 1973 – film de popularizare a ştiinţei,
„Un km de drum”, 1974 – film de popularizare a ştiinţei,
„În mîinile tale − pămîntul”, 1974 – documentar,
„Fiţi bineveniţi!”, 1974 – documentar,
„Totul începe din copilărie”, 1970 – documentar,
„Nuvelă despre pîine” 1975 – documentar,
„Cea mai scurtă lecţie”, 1975 – documentar,
„Neindiferenţii”, 1976 – documentar,
„Reperele timpului”, 1970 – documentar,
„Vin copii la teatru”, 1976 – documentar,
„Elena Strujuc”, 1977 – documentar,
„Găseşte-ţi norul tău”, 1977 – documentar,
„Bravo, Liza!», 1978 – documentar,
„Peresecina”, 1978 – documentar,
„Etajele deasupra oraşului”, 1979 – documentar,
„Îţi dăruiesc inima mea”, 1979 – documentar,
„Fluieraş”, 1979 – documentar,
„Toamna muzicală”, 1979 – documentar,
„Bună ziua, vă deranjează un deputat”, 1979 – documentar,
„Magistralele albastre”, 1980 – documentar,
„Cum să hrănim copilul”, 1980 – film de popularizare a ştiinţei,
„Primăvara „Victoriei”, 1981 – documentar,
„După infarct”, 1981 – film de popularizare a ştiinţei,
„Măria Dumneavoastră, femeia”, 1982 – documentar – scenarist şi regizor,
„A auzi chemarea viitorului”, 1984 – documentar,
„Cum îţi este numele, Surule?”, 1985 – documentar,
„Sub tăişul iataganului”, I986 – film didactic,
„Straiele verzi ale Chişinăului”, 1988 – documentar,
„Cîteva interviuri după tragedie”, 1989 – documentar,
„Fluierul lui Dumitruţă”, 1989 – documentar,
„Ceea ce este a mai fost şi va mai fi”, 1991 – documentar.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Băiuş

Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
1010 locuitori

Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.

Citeşte mai departe