Calaşnicov Vitalii

Calaşnicov Vitalii – operator, regizor, scenarist.

S-a născut la 26 martie 1936 în oraşul Abakan, Regiunea Autonomă Hacasia Khakassia, Rusia. A absolvit Facultatea de VGIK, clasa profesorului B. Volcec în 1959. A lucrat la studioul „Moldova-film" din anul 1960 pînă în 1985. În anul 1976 i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Socialiste Sovietice Moldova pentru filmul „Dimitrie Cantemir”. A murit tragic în anul 1995.

Filmografia
Filme artistice:
Insula vulturilor”,1961 -operator
Călătorie în aprilie”, 1962 - regizor în colaborare,
„Cînd se duc cocorii” ,1964 - operator
„Zile pentru zbor”, 1965, studioul „A. Dovjenco” - operator
„Gustul pîinii” ,1966 - operator
„Băieţi, moarte nu există”, 1970, „Turcmen-film” - operator
Lăutarii”, 1971 - operator
Dmitrii Cantemir”,1973 – regizor în colaborare,
Furtuni de toamnă”, 1974 - regizor şi operator,
„Flori de cîmp”, 1980 - operator
Sînt gata să accept provocarea”,1983 – regizor în colaborare.

Filme documentare:
„Cîntecul şi dansul”, 1964 - operator,
„Sculptorul Dubinovschii”, 1964 „Telefilm Chișinău” - regizor-operator,
„Viaţa de toate zilele”,1967- autor-operator,
„Tvardiţa”,1967 - autor-operator,
„Sărbătoare”,1967 - în colaborare,
„Poftă mare!”,1967, „Telefilm-Chișinău” - autor-operator,
Trînta”, 1967, „Telefilm-Chișinău” - regizor în colaborare,
„M. Gorikii în Moldova”, 1968 – autor-operator,
„Festivalul dansului popular”, 1968 - autor-operator
„Cumpăraţi automobilul”,1975 - regizor-operator,
„Festivalul prieteniei”,1976 - regizor-operator,
„Balada moldovenească”, 1977 - operator,
„În drum spre premieră”,1977- autor-operator,
„Codrii”,1978 - operator,
„А+B pentru fiecare dintre noi”, 1981 - autor-operator,
„Monolitul”,1981 - autor-operator,
„Domnişoara cu caracter”, 1982 - autor-operator,
„Comunitatea”, 1982 - regizor -operator.

Reviste televizate „Usturici”: № 15, 1976; №47, 1984; №49, 1984; №50, 1984; №58, 1985; №59, 1985; №60, 1985; №66-67, № 71, 1985

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sofia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1464 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1853.

Citeşte mai departe