Amarfi Lilia

S-a născut la 8 noembrie 1949 în Republica Moldova la Orhei. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la vîrsta de 6 ani, fiind elevă la școala medie de muzică din orașul Orhei. Lilia Amarfi a învățat să cînte la acordeon, iar paralel a luat lecții de dans și canto. În anii şaizeci ai secolului trecut a fost membră a ansamblului „Codru” sub conducerea lui Vasile Asauleac.

În anii 1967-1972 este studenta la Institutul de Artă Teatrală din Moscova. Pe scenă debutează în 1972 cu rolul principal din opereta „Voievodul țiganilor” de J. Strauss. Din 1972 este solista la Teatrul de Opereta de la Moscova. În același an încep filmările emisiunii cu  Dna Lilia Amarfi în calitate de gazdă a ciclului de emisiuni „Amatorilor de operetă”.

În 1985 a fondat propriul grup de creaţie, cu care a fost în multe turnee internaționale. Lilia Amarfi a interpretat majoritatea rolurilor principale la Teatrul de opereta: Adele („Liliacul” de J. Strauss), Violeta („Vioreaua de pe Montmartre” de I. Kalman), Galathea („Frumoasă Galathee” de F. Suppe) și multe altele.

I s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită a Federației Ruse în anul 1983.

Lilia Amarfi a decedat la 28 septembrie 2010. A fost înmormîntată la cimitirul Troekurov de la Moscova.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bolţun

Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
1062 locuitori

Bolţun este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bolţun este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1062 de oameni. Bolțun a fost menționat documentar în anul 1489.

Citeşte mai departe