Mărţişor

Colectivul a fost fondat în anul 1962. Serghei Ciuhrii a devenit conducător al colectivului în anul 1970.

Orchestra „Mărţişor” şi-a început activitatea pe lîngă Casa de Cultură a Tineretului de la Chișinău. În componenţa ansamblului sînt amatori de muzică populară, care au şi studii de specialitate în domeniu. Stilul acestui ansamblu e apropiat cu maniera tradiţională lăutărească. În repertoriu au intrat şi creaţii originale şi cîntece populare, create de orchestranții înşişi.

În componenţa orchestrei cîntă asemenea muzicieni cunoscuţi precum: vioristul G. Banariuc, țambalistul А. Golomoz, clarinetistul V. Golomoz, trompetistul V. Butucel, cîntăreţul C. Rotaru şi mulţi alţii.

Orchestra „Mărţişor” pe parcursul multor ani reprezintă cultura Moldovei în Bulgaria, Germania, Japonia, Portugalia, Spania, Cipru, Sudan, Madagascar şi în alte ţări.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Schinoșica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
113 locuitori

Schinoșica este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 113 oameni. Satul Schinoșica a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe