Zdob şi Zdub

Membrii grupului:

Iagupov Roman − voce, din 1994
Mihi Gîncu – chitară bas, din 1994
Sviatoslav Staruş − chitară, 1996-2004, din 2010
Andrei Cebotari − tobe, 2000-2003, din 2010
Valerii Mazîlu − trompetă, cimpoi din anul 2001
Victor Dandeş − trombon, instrumente populare, din anul 2001

Grupul a fost fondat în 1994 în Republica Moldova. În noiembrie 1994, a fost înregistrată prima versiune demo într-un studio profesional.

1995 – formaţia a participat la festivalul „Ucitesi plavati − 1”. În iulie 1996, „Zdob şi Zdub” – participă la „Ucitesi plavati − 2”.

La sfîrşitul anului 1996, grupul „Zdob si Zdub” a înregistrat albumul său de debut „Hardcore Moldovenesc” cu 12 piese. În 1997 are loc un turneu de prezentare în sprijinul albumului la Moscova, Sankt Petersburg şi Chișinău.

1997 − a participat la festivalul „Kazantip”.

1998 − o activitate intensă concertantă în oraşele Germaniei cu un program nou, muzica devenind mai etnică, şi cîntecele fiind interpretate doar în limba moldovenească.

1999 − înregistrarea albumului – „Tabăra Noastră”, cu participarea muzicienilor cu renume în Moldova: Anatol Ştefăneţ vioară, violă, Valerii Caşcaval − ţimbal şi Evghenii Didîc − trompeta.

„Zdob şi Zdub” a evoluat în mai mult de 20 de ţări europene: Danemarca, Ungaria, Serbia, Belgia, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, România, Olanda, Ucraina şi Rusia.

După versiunea ziarului „Komsomolskaia Pravda” (Rusia), „Zdob şi Zdub” a fost cea mai bună formaţie a anului 2001.

În 2002, în conformitate cu decretul prezidenţial, muzicienii au fost decoraţi cu medalia „Meritul Civic”.
 
Discografie:
Hardcore moldovenesc” (1996)
Tabăra noastră” (1999)
„Remix-uri” (2000)
Agroromantica” (2001)
„450 de oi” (2003)
Boonika Bate Doba” (2005)
„Ethnomecanica” (2006)
„Vin alb/Vin roşu” (2010)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lărguţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
2780 locuitori

Lărguţa este un sat şi comună din raionul Cantemir. Lărguţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2780 de oameni. Satul Lărguţa a fost menționat documentar în anul 1772.

Citeşte mai departe