Prepeliţa Mihai

Mihai Prepeliţa - poet, dramaturg, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Teatrale din Federaţia Rusă (1972) şi al Uniunii Teatrale din România (1995).

S-a născut la 19 octombrie 1947 în satul Bahrineşti, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea de Stat din Chişinău (1970), a fost aspirant la Institutul Unional de Artă Teatrală din Moscova (l979-1982), obținînd titlul doctor în ştiinţe daco-romanice. În anii 1994-1997 editează la Bucureşti ziarul "Glasul naţiunii". Debutează în calitate de poet, fiindu-i publicate versurile în Culegerea Colectivă "Dintre sute de catarge" (1973). Prima sa carte apare de sub tipar cu titlul "Mama noastră - pasăre albastră", fiind dedicată copiilor. Urmează monografia despre viaţa şi activitatea actorului de teatru şi cinema Constantin Constantinov (1982), apoi alta despre regizorul Emil Loteanu. I-a fost decernat Marele Premiu al Mişcării Europene pentru Publicistică Politică (Bruxelles, 2004). Are publicații în mai multe limbi europen. A participat la traducerea și dublarea filmelor la Studioul Cinematografic "Moldova-film".

Titluri și premii:

Marele Premiu al Mișcării Europene pentru Publicistică Politică (Bruxelles, 2004).

Filmografia"Moldova-film":

"Căsătorie întîrziată"(1980) text sincron,
"Unde eşti, dragostea mea?" text sincron.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraş
Prima atestare:
1562
Populația:
8765 locuitori
Logo

Briceni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Briceni. Amplasat în valea formată de rîuleţele Lopatnic şi Vilia, la frontieră cu Ucraina, oraşul Briceni este situat la o distanţă de 230 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8765 de oameni. Prima atestare a localităţii Briceni datează din anul 1562, la acea dată fiind un mic sătuc cu numele Adicăuţi din ţinutul Hotin, pe care Despot vodă îl dăruia lui Vartic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.