Lacina Irina

Irina Lacina - actriţă, membră a Uniunii Cineaştilor din Federaţia Rusă.

S-a născut la 29 august 1972 în. or. Bălţi, Republica Moldova în familia actorilor Svetlana Toma (Fomiciova) şi Oleg Lacin. Dragostea pentru profesia de actriţă o preia de la părinţi. Copilăria și-a petrecut-o alături de părinţi, în Moldova. Svetlana Toma era pe atunci angajată la Teatrul Dramatic Rus din Chişinău "A. Cehov" şi pe urmă la Teatrul-studio al actorilor de film de pe lîngă Studioul Cinematografic "Moldova-film". Apoi Irina împreună cu părinţii a plecat la Tiraspol, unde conducătoarea lor Nadejda Aroneţkaia a întemiat noul Teatru Dramatic Rus, care în prezent poartă numele său. Mergînd pe urmele părinţilor, Irina și-a început cariera actoricească devreme. În anul 1993 ea a absolvit Școala Teatrală "B. Şciukin" din Moscova și încă din anii studenției a început să se producă la "Moldova-film". Primul său rol episodic l-a interpretat în filmul regizorului Mihai Bădicheanu. Anume Badicheanu, fiind asistent de regizor la producerea filmului "Poienile roşii" a lui Emil Loteanu a adus-o pe mama Irinei pe platoul de filmare. Loteanu i-a oferit rolul central în acel film Svetlanei. Acum a venit rîndul şi fiicei - Irina. Mîna lui Badicheanu a devenit fermecătoare. Anume cu rolul episodic din pelicula "Suspectul" a început cariera de creaţie a Irinei Lacina. Al doielea film moldovenesc în care s-a produs Irina tot în regia lui Badicheanu a fost. În acest film cu denumirea "Bună ziua! Am sosit" ea a interpretat rolul fetiţei Dana. În cinematografia rusă talentul Irinei s-a realizat pe deplin. În filmul "Stele rătăcitoare" după Şolom Aleihm ea a interpretat rolul central Reidl (1993) şi după cum se spune în popor dimineaţa s-a trezit de acum adevărată vedetă. Au început să o filmeze mai mulţi regizori. Pe parcursul a 5 ani ea s-a filmat în 30 de filme şi seriale, devenind o adevărată stea a cinematografiei ruse.

Cele mai cunoscute pelicule din filmografia actriţei:

Serialul "Tainele răsturnărilor regale" (2000-2001) Ana Petrovna,
"Ledy BOMJ", "Ledy boss"("Leddy măr" (2001-2003) - Elizaveta Basarghina,
"Valsul francez" (1993) - Lena,
"Clubnicica" (1997) - Liuba.

Pentru rolul central în filmul polonez "În sînul lui Hristos"(1998) Lacina a fost distinsă cu Premiul special al Televiziunii or. Gdîni (Polonia), iar în anul 1999 ea a fost distinsă cu Premiul "Vera Holodnaia" la nominaţia "Şi dumnezeire și inspiraţie divină". Cu cineaştii poloneji Irina continuiă se colaboreze şi-n pelicula cu denumirea "În livada lui Dumnezeu Sfîntul" (2007), unde a interpretat rolul Marusei Nalivaico. Continuiă să se filmeze şi-n serialele detective. În serialul "Patrula marinară" sezonul 2 s-a produs în rolul Zosei. Numai într-un singur an – 2010, Irina s-a produs în cinci filme: "Hidravlica" - Revca, "Mărul varatic" - Saşa, "Culcuşul ursului" - Liusea, "Îţi cadonez minunea" - Lena, "Cadoul de soartă"- Irina Rakitina.

Din păcate cinematografia moldovenească a uitat de discipola sa. Numai chişinăuianul Nicolai Lebedev a invitat-o să interpreteze un rol episodic în pelicula "Legenda Nr. 17", filmul fiind realizat de "Mosfilm".

Localităţile Moldovei şi diasporei

Singureni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
1620 locuitori

Singureni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Singureni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea Singureni se află la distanța de 40 km de orașul Rîșcani și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1620 de oameni. Satul Singureni a fost menționat documentar în anul 1559.

Citeşte mai departe