Cara-Cioban Dumitru

Dumitru Cara-Cioban - scriitor, scenarist şi regizor găgăuz.

S-a născut la 27 mai 1933 în satul Beşalma, ce se traduce din limba găgăuză "Cinci pomi de măr". A decedat într-un tragic accident în 1986. A fost o persoană enciclopedică: a studiat pictura în şcoala artelor plastice "I.E. Repin" din Chişinău, Institutul de literatură "M. Gorkii" din Mos­cova. Sinestătător a studiat camera de filmat 16mm şi a filmat în regia proprie şi după scenariile proprii cîteva pelicule cinematogra­fice care şi astăzi să păstrează în muzeul satului avînd o valoare de nepreţiiit. A avut şi premii ca cineast la concursurile de filme pentru amatori, ce se petreceau în anii 70-80 în republică.

Versuri a început să scrie încă de pe banca şcolară. În 1962 apare de sub tipar primul volum de poezii al lui Dumitru, intitulat "Cuvîntul dintîi". A urmat " Istovire " (1969.), " Variaţii " (1970) a scris şi proză. Este şi autor unelor picturi în ulei. Cîţiva ani a lucrat şi-n calitate de învăţător în satul natal. Tot el a organizat în Beşalma Muzeul gagauz unde în curs de 17 ani a fost şi primul lui director, adunînd sute de exponate din folclorul şi istoria poporului găgăuz. Şi astăzi acest mu­zeu e vizitat de mii de oameni din toată Moldova şi de peste hotarele ţării.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Marienfeld

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
646 locuitori

Marienfeld este un sat din cadrul comunei Ialpujeni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 646 de oameni.Satul Marienfeld a fost menționat documentar în anul 1910.

Citeşte mai departe