Drobot Gheorghe

Gheorghe Drobot - actor, membru Uniunii Сineaştilor din Moldova.

S-a născut la 5 iulie 1952 în comuna Caracuşenii Vechi, raionul Edineţ, Republica Moldova. A absolvit Institutul de Stat al Artelor "Gh. Muzicescu"( În prezent: Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice) din Chişinău, Facultatea "Actor de teatru şi cinema" (1977).

După absolvirea Institutului a fost angajat în calitate de actor la Teatrul Academic Muzical-dramatic de Stat "A. S. Puşkin" (În prezent: Teatrul Național "Mihai Eminescu") din Chişinău, unde pe parcursul a jucat timp de 12 ani pe scena teatrului zeci de roluri în diferite spectacole clasice şi contemporane, printre care: "Dangătul de clopot" (1977), ''Două fete şi-o neneaca" (1978), "Peppy Ciorap Lung" (1979), "Ioana D'Arc" (1980), "Păsările tinereţii noastre"(1980), "Moara cu plăcinte" (1981) , "Revizorul" (1982), "Mult zgomot pentru nimic" (1983), "O noapte furtunoasă" (1984) "Harap Alb" (1984), "O scrisoare pierdută''(1986) şi altele. În anii 1989-1994 activează pe scena teatrului "Ion Creangă", unde participă la mai multe spectacole din repertoriul teatrului: "Tîndală şi Păcală" (1994), "Arvinte şi Pepeiea" (1990), "Pomul vieţii" (1991), "Pace în război" (1994) ş. a. Din anul 1970 se produce în calitate de actor în filmele moldoveneşti de la studiourile "Moldova-film" şi "Buciumul".

Filmografia ("Moldova-film"):

"Povîrnişul" (1970),
"Podurile" (1973),
"Toamna e vremea nunţilor" (1979),
''Bărbaţii încărunţesc devreme" (1984)
"Floare albastră"(1987),
"Iarba dracului" (1988).

Studioul "Buciumul":

"Polobocul" (1993),
"Trombonul" (1994),
"Văleu, văleu - nu turna"(1994).
"Curcanul" (1995),
"Graniţa" (1995),
"La vot - la bot" (1996),
"Alondra" (1998), (sonorizare)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mereşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Citeşte mai departe