Dragan Nicolae

Nicolae Dragan - manager în cinematografie, membru Uniunii cineaştilor din Moldova.

S-a născut la 5 aprilie 1954 - în comuna Cuhneşti Moldova, raionul Glodeni. A absolvit Institutul de arte "Gh. Muzicesci din Ohişinău (1979) specialitatea "Metodist-organizator manifistaţiilor de masă culturale". Din 1987 a început să activeze în calitate de director al cinematografului "Patria", iar din septembrie 1990 - directorul secţiei orăşeneşti Chişinău pentru difuzarea filmelor. - "Cinema-video". Din noembrie 1994 suplineşte funcţia de director-adjunct Centrului Naţional de cinematografie din Moldova.

În anii activităţii sale în domeniul cinematografiei a fost apreci at de conducere ca un manager activ, bun organizator multor manifistaţii culturale de rang republican. Prin ambasadele multor ţări ale lumii a organizat festivaluri şi vizioneri de filme produse în aceste state. A fost iniţiator la organizarea sărbătorirei jubileului "100 de ani cinematografiei" cu titlu "Cinematografia moldovenească s. XX". Pentru meritele sale a fost primit în rîndurile membrilor Uniunii cineaştilor din Moldova. A fost şi iniţiatorul readucerii în viaţa cinematografelor "Columna" şi "Flaoăra" din Chişinău.

Pentru merite deosebite i sa conferit titlul de onoare "Om emerit".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.