Pascal Ion

Ion Pascal - pictor-decorator, pictor-scenograf, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, arhitect, viceministru al ministrului Construcțiilor şi Dezvoltării Regionale.

S-a născut la 5 august 1949 în comuna Zîrneşti, raionul Cahul, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic de Stat din Chişinău, în anul 1978.

Activitatea de muncă şi-a început-o în calitate de arhitect-şef al raionului Leova (1978-1980). În anul 1980 este angajat la studioul "Moldova-film" în calitate de arhitect-decorator, unde activează timp de cinci ani, apoi revine la sudul Moldovei, unde pe parcursul a 11 ani ocupă postul de arhitect-şef al raionului Cahul, concomitent participînd în calitate de pictor-decorator la montarea spectacolelor Teatrului Dramatic de la Cahul „B.P. Hasdeu". În anul 1999 se întoarce în capitala Moldovei, fiind numit în funcția de şef al Direcţiei arhitectură şi proiectare a Ministerul Mediului, Construcţiilor şi Amenajării Teritoriului.

În perioada anilor 2003-2009 activează în calitate de arhitect-proiectant individual, lucrînd în baza contractelor, realizînd diverse proiecte în domeniul arhitecturii şi artei.

Ion Pascal este arhitectul Complexului Monumental Soroca "Badea Mior", a cărui figură centrală este "Lumînarea de Ziua Recunoştinţei" din piatră, inaugurarea solemnă a căruia a avut loc în anul 2004.

Din anul 2009 pînă în anul 2010 a deținut funcția de şef adjunct al Direcţiei arhitectură, urbanism şi amenajare a teritoriului, din aceleași an a fost numit viceministru al Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, funcţie din care a demisionat în anul 2012.

Titluri şi premii:

Titlul onorific „Om Emerit" al RM, 2015

Filmografia ("Moldova-film"):

"Femeia în alb"(1980-1981), 2 episoade, pictor-decorator,
"Trece lebăda pe apă" (1982), pictor-decorator,
"Totul putea fi altfel" (1982), pictor-decorator,
"Fiarele" ("Usturici" Nr19, 1983), pictor-decorator,
"Serghei Lazo" (1985) 2 episoade, pictor-decorator,
"Luceafărul" (1985), documentar.

Teatrul „B. P. Hasdeu", Cahul:

"Clopoțelul de argint" (1989), pictor-scenograf,
"Casa nebunului" (1990), pictor-scenograf,
"Cenușăreasa" (1993), pictor-scenograf,
"Mi-au zis "Adio" şi am plecat pînă mîine" (1994), pictor-scenograf,
"Chirița în provincie" (1994), pictor-scenograf,
"Mireasa cu maşină" (1995), pictor- scenograf,
"Căderea Romei" (1996), pictor-scenograf etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pereni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Citeşte mai departe