Hellaste-Garšnek Mare

Hellaste-Garšnek Mare – actriţă de teatru şi cinema. S-a născut la 24 octombrie 1944 în or. Raplamaa, Estonia. Și-a început activitatea în cadrul Teatrului „Estonia" (Opera Naţională din Tallinn). S-a filmat relativ puţin, în mare parte la studiourile altor republici sovietice. Fiind destul de fotogenică, în anii 70-80, ea s-a filmat în întreg spațiul sovietic, inclusiv în două pelicule moldoveneşti, apoi a plecat peste hotare.

Primul film moldovenesc în care a jucat actrița a fost „Riscul", realizat de regizorul Vasile Pascaru. Aici Mare a interpretat un rol secundar – o domnişoară din cafenea.

Acest rol nu a rămas neobservat de regizorii V. Gagiu şi V. Lîsenco, care i-au propus actriței unul dintre rolurile principale în filmul „Gustul pîinii". În această peliculă Mare a interpretat rolul unei profesoare a școlii serale.

Taică-său, preot, a fugit în România şi Mare a rămas singură în casa părintească, în care a fost creat oficiul Sovietului Sătesc.

Conflictul dintre preşedintele Sovietului Sătesc, Mircea, şi logodnicul Marei, Andrei (actorii Ion Sandri Şcurea şi Grigore Grigoriu) s-a sfîrşit cu faptul că Andrei a plecat din sat la „fraţii din pădure", iar Mircea a făcut nuntă cu Mare.

Conflictul central al filmului este însă mult mai profund. Era vremea foametei din 1946-1947 şi problemele ce apăreau trebuiau rezolvate imediat. Mare interpretează rolul Angelei destul de convingător. Eroina ei nu e capabilă din prima dată să se orienteze în această situaţie, însă, din dragoste faţă de Mircea, se străduia să-l ajute în situații dificile.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
814 locuitori

Fuzăuca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Fuzăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 814 oameni. Prima menţiune documentară a satului Fuzăuca datează din anul 1785.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.