Materiale din compartiment: Galeria foto |

Șevciuk Irina

Irina Șevciuk – actriță de cinema.

S-a născut la 6 octombrie 1951 în or. Murmansk, Rusia. Tatăl său, Boris Șevciuk, era căpitan de rangul I la Satul Major Murmansk, mama − profesoară la școala serală. În copilărie locuia în satul Rosta, de la periferia de nord a orașului Murmansk. Familia Irinei s-a mutat la Kiev, cînd ea avea 11 de ani. A absolvit Facultatea de Actorie la VGIK în anul 1972 (clasa profesorului V. Belocurov). După absolvirea facultății a început să activeze la studioul „A. Dovjenco" din Kiev, iar din anul 1983 a fost inclusă în statele Studioului Cinematografic „M. Gorki" de la Moscova. Membră a Uniunii Cineaștilor URSS (1974).

Primul său rol l-a jucat în anul 1968, în pelicula cinematografică „Gulfstream". Peste doi ani a urmat pelicula „Aventurile unui geamantan galben". Adevăratul succes însă actrița îl cunoaște după interpretarea rolului Ritei Oseanina, a uneia dintre fetele-militare din filmul regizorului Stanislav Rostoțki „Aici zorile sînt liniștite" (1972). Succesul acestui film la proiectare a fost atît de mare, încît acum se preconizează filmarea unei noi ecranizări a celebrei povestiri a lui Boris Vasiliev. La televiziunea centrală acestei pelicule i-a fost dedicată o emisiune aniversară întreagă, cu participarea actorilor care au jucat în acest film. Pelicula „Aici zorile sînt liniștite" a cîștigat Premiul I la Festivalul Unional de Cinema de la Alma-Ata (1973). În anul 1975, pelicula a fost distinsă cu Premiul de Stat al URSS. La cel de-al XXIII-lea Festival Internațional de Film de la Veneția (1972) pelicula a primit un premiu de prestigiu.

În soarta Irinei Șevciuk pelicula „Aici zorile sînt liniștite" a jucat un rol deosebit. Ea a devenit vedetă de cinema, fiind solicitată de mai mulți regizori de la diferite studiouri din URSS. Talentul Irinei a fost observat și la studioul „Moldova-film". Regizorul V. Pascaru a invitat-o să interpreteze rolul principal în filmul sau „Bărbații încărunțesc devreme". Irina a interpretat rolul Tatianei Vasilievna, a unei învățătoare dintr-un sat moldovenesc postbelic, care era cît pe ce să-și piardă viața, fiind grav rănită de un glonte banditesc. Rolul tinerei învățătoare Tatiana Vasilievna e asemănător cu cel al Ritei Oseanina din pelicula „Aici zorile sînt liniștite", eroina e tot atît de curajoasă, gata să înfrunte fără teamă greutățile vieții, se află în atmosfera satului postbelic și este extrem de devotată profesiei nobile de dascăl. În această peliculă Irina a creat un duet de creație minunat cu actorul Mihai Volontir, care a jucat aici rolul primului președinte de colhoz din sat și care a devenit astfel ținta vrăjmașilor din sat.

În timpul filmărilor peliculei „Aici zorile sînt liniștite", Irina trăia o frumoasă poveste de dragoste cu actorul Talgat Nigmatulin, fost coleg de facultate la VGIK, care era deja actor cunoscut, în special, după apariția pe ecrane a filmului „Pirații secolului XX". S-a căsătorit însă cu compozitorul Alexandru Afanasiev – muzician, compozitor, aranjor. Irina și Alexandru s-au cunoscut în timpul pregătirii ediției televizate de rînd a emisiunii „Tovarisci Kino", conducător muzical al căreia era Alexandru. Peste un an cuplul s-a bucurat de nașterea fiicei, pe care au numit-o în cinstea tatălui − Alexandra.

Irina Șevciuc este antrenată activ în viața socială. Ea este director general al Festivalului de Cinema Deschis al Țărilor CSI și Țărilor Baltice „Kinoșok", membră a Academiei de Cinema din Federația Rusă „Nika" (1995). Din anul 2000 ocupă postul de vicepreședinte al Ghildei Actorilor de Cinema din Rusia.

Titluri și premii:

- Premiul special al celui de-al ХXIII-lea Festival Internațional din Veneția, 1972

- Laureată a Premiului Comsomolului, 1974,

- Artistă Emerită a Ucrainei, 1981.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1263 locuitori

Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.