Cușnerova Mariana

Mariana Cușnerova – filmolog, scenaristă, actriță de cinema.

Născută la 24 noiembrie 1954 la Chișinău, Republica Moldova. În cinematografie a debutat în calitate de actriță, interpretind rolul central, cel al Dianei în filmul de debut al regizorului și operatorului moldovean Vadim Derbeniov "Cavalerul visurilor" (ecranizare după operele scriitorului Alexandru Grin). În acest film Derbeniov a excelat în calitate de operator talentat, filmînd, în special, exteriorul și gingășia actriței, axîndu-se mai puțin pe talentul actoricesc al Marianei. Mai tîrziu, ea s-a filmat în roluri de planul doi în două filme: cel al Natașei din filmul "Primul drum" și al Dunei din filmul "Stanționîi smotriteli" de A. Pușkin. Membră a Uniunii Cineaștilor din Federația Rusă.

Cariera de actriță, chiar dacă era frumoasă și carismatică și în viață, și la ecran, nu a mai atras-o. Ea a hotarît să devină filmolog, așa că și-a continuat studiile la VGIK, absolvind Facultatea de Filmologie și Scenaristică, începînd să activeze în domeniul științific al filmologiei. Mai tîrziu, a absolvit și Cursurile Superioare de Regie și Scenaristică de pe lîngă Uniunea Cineaștilor din URSS la Moscova. Nu a excelat însă în calitate de scenaristă.

A fost căsătorită cu regizorul Serghei Soloviov, cu care au un fiu − Dumitru. Căsătoria însă nu a fost una prea fericită și n-a durat mult, destrămîndu-se.

O satisfacție deosebită i-a adus activitatea în funcția de colaborator științific superior la Muzeul Cinematografic de la Moscova, sub conducerea lui Naum Cleiman – primul chișinăuian, care a absolvit VGIK-ul, Facultatea de Filmologie. Aici, ea a activat în calitate de colaborator științific superior, în funcția de muzeograf al Fonotecii Muzeului Cinematografiei. Nu s-a mai produs în calitate de actriță.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Risipeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1125 locuitori

Risipeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Risipeni și Bocşa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1125 de oameni. Satul Risipeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Citeşte mai departe