Materiale din compartiment: Galeria foto |

Mariani Gabriela

Gabriela Mariani (Tcaci) – actriţă.

Născută la 24 octombrie 1970 în or. Bălţi, Republica Moldova. Gabi (aşa o numeau cei apropiaţi acasă) a fost educată de către mama ei, care era profesoară de limba franceză (tatăl ei a plecat din familie, cînd Gabriela era mică). Ea a studiat intens limba franceză (pe care o posedă practic la perfecţie) și, de asemenea, a studiat la Școala de Muzică, clasa vioară. Mama ei o pregătea pentru o carieră în pedagogie. Gabriela însă, în anul 1987, a devenit studentă a Şcolii Teatrale Superioare de Artă „A. Cehov" de la Moscova (MHAT), reuşind din prima dată să intre la facultate. MHAT-ul era în căutarea candidaţilor care să lucreze apoi în teatrele din Moldova. Primele etape ale concursului s-au desfăşurat în Moldova, comisia a venit şi la Bălți. Gabriela s-a prezentat la concurs, păstrînd secretul deciziei sale. A trecut uşor toate cele 3 probe de calificare și a mers să susţină examenele la Moscova. A fost înscrisă la facultate, în grupa moldovenească, clasa profesorilor O. Gerasimov și V. Bogomolov.

A absolvit Şcoala Teatrală Superioară de Artă MHAT în anul 1991, rămînînd după absolvire să lucreze la Moscova, unde a jucat pe scena Teatrului Studio a lui Ruben Simonov. Gabriela a început să se filmeze la început în roluri episodice, apoi în roluri titulare, s-a produs activ şi în videoclipuri, reclame.

A debutat în film cu rolul episodic al asistentei medicale, în drama lui Marc Eisenberg „Ţinta vie", 1990. În acest film Gabriela s-a filmat sub numele ei adevărat – Tcaci. În următorul film însă, în detectivul cu gangsteri „Casino", 1991, Gabriela, care a jucat rolul feminin titular, cel al Ladei Evans, apare deja cu pseudonimul Mariani (derivat de la patronimicul ei – Marian), pe care l-a inventat regizorul filmului Samson Samsonov, pentru a evidenţia frumuseţea Gabrielei şi a le da pasiunilor jucate pe ecran un colorit italian.

Într-o perioadă relativ scurtă de timp, care a coincis cu anii nouăzeci, care au fost mult prea dificili pentru societate, dar şi pentru cinematografie şi teatru, în special, a reușit, grație talentului său, să joace multe roluri în diferite filme şi seriale, dintre care multe centrale. O popularitate largă i-a adus actriţei, puţin cunoscute pînă atunci, rolul frumoasei blonde Diana, al contesei de Monsoreau, din serialul cu aceeași denumire a lui Serghei Jigunov și Vladimir Popkov, care a devenit după părerea criticilor, cel mai reuşit rol al ei, ca după acesta să urmeze multe altele.

Filmografia:

„Ţinta vie", 1990 – soră medicală,

„Cazinou", 1992 – Lana Evans,

„Muieraticul-2", 1992 – rol episodic,

„Ostaticul Diavolului", 1993 – prostituată,

„Scrisori în viaţa trecută », 1994 – necunoscuta din restaurant

„Funeraliile şobolanului", 1994 – femeia-şobolan,

„Contesa de Monsoro", 1997 – Diana de Meridor,

„Dansul alb", 1999 – rol episodic,

„Revelionul în luna noiembrie", 2000 – rol episodic,

„Alexandru Macedon", 2001-2007 – rol episodic,

„Regina frumuseţii sau o copilărie foarte dificilă", 2002 – rol episodic,

„Undina", 2003 – Elizaveta Gladieva,

„Undina-2", 2004 – Elizaveta Gladieva,

„Pseudonimul "Albanezul"", 2006 – Maria,

„Tangou în trei", 2006 – Olga Surcova,

„Trei deasupra", 2006 – prietena lui Costea,

„Antinebunie", 2007 – rol episodic,

„Focul iubirii", 2007-2009 – Anghelina,

„Stăpîna taigalei", 2009 – Galina,

„Verigheta", 2010 – Chira Ghenadievna,

„Bratanii-2", 2010 – văduva lui Gruşin,

„Pseudonimul "Albanezul-3"", 2010 – Maria,

„Croaziera", 2011 – rol episodic,

„Patroana marelui oraş", 2013 – Elvira Gheorghievna

„Hotelul "President", 2013 – baronesa Alla von Risen etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1089 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Rezina. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 17 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1089 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Gordinești datează din 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.