Chiriac Valeriu

Valeriu Chiriac – operator, regizor, pedagog.

Născut la 10 noiembrie 1959 în oraşul Chişinău, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Operatori a Academiei Internaţionale de Drept Economic şi Arte Audiovizuale. Activitatea de creaţie şi-a început-o în anul 1997 cu filmul de autor „Casa", în care a descris cu mare drag viaţa discipolilor şi pedagogilor unei case de copii din oraşul său natal. Elemente ale poeziei adevărate şi dragostei faţă de Chişinău găsim în lucrările sale „Albumul chişinăuian" şi „Poarta". În filmul documentar „O părticică din viaţă" Valeriu Chiriac demonstrează, la fel, un profesionalism profund. La festivalul de filme „Strugure de poamă nistrean" desfăşurat în or. Bender acest film a fost destins cu Premiul Mare pentru măiestria operatorului şi „talentului de a spune multe fără cuvinte".

V. Chiriac şi-a demonstrat talentul şi în calitate de pedagog, organizînd cursuri de un an pentru amatorii de fotografii şi videofilme. Anual organizează împreună cu discipolii săi expoziţii cu cele mai bune fotografii, tematica acestora fiind diferită. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia (1997-2007):

Documentare:

„Casa",

„Oare este?..",

„Un pocal cu vin roşu",

„Albumul bizantin",

„Albumul chişinăuian",

„O părticică din viaţă",

„Dimitrie Matcovschi",

„Hramul oraşului",

Artistice:

„Trandafirul",

„Muşchetarii" ambele scurtmetraje.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
1407 locuitori

Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.