Materiale din compartiment: Galeria foto |

Meşina-Prodan Viorica

Viorica Meşina-Prodan – regizor de film.

Născută la 16 martie 1967 în or. Rezina, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1990). În anii 1990-1991 a activat în calitate de reporter la săptămînalul Parlamentului „Sfatul Ţării". Jurnalistă de profesie totuşi vocaţia vieţii ei este regia filmului, astfel în anii 1991-1992 îşi urmează vocaţia, angajîndu-se asistentă de regizor la studioul „Moldova-film". Debutează în calitate de regizor la studioul „Flux-Film" cu filmul artistic de scurtmetraj „Copiii măcelarului" (1992), după o nuvelă de F. Kafka.

Pe parcursul anilor 1995-2001 realizează împreună cu soţul ei, regizorul Sergiu Prodan, filmul artistic de lung metraj „Patul lui Procust". Începînd cu anul 2002 şi pînă în prezent este directoare a Casei de Producţie Film şi TV „Atelierul Sergiu Prodan", produce spoturi publicitare şi filme documentare, regizîndu-le. „Atelierul Sergiu Prodan" colaborează activ cu diferite organizaţii şi firme, producînd clipuri video muzicale şi publicitare, inclusiv la nivel internaţional: UNISEF, Banca Mondială, USAID, ONG, „La strada" etc. Membră a Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova şi a Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Companiei „Teleradio-Moldova".

Filmografia:

„Cea mai bună din lumi", 1991, asistent de regizor,

„Paula", 1992, asistent de regizor,

„Copii măcelarului", 1992, scurtmetraj artistic, regizor,

„Patul lui Procust", 2001, coregizor,

„Culorile", 2013, regizor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.