Orizont

Ansamblul vocal − instrumental „Orizont” a fost creat în 1976 sub conducerea lui Oleg Milstein.

După stil acesta reprezintă o combinație de blues, jazz, rock, funk şi elemente de muzică soul − un aşa-numit stil „fuzion”. VIA „Orizont” a fost unul dintre primele ansambluri din URSS care a interpretat acest gen de muzică.

Ansamblul „Orizont” a avut cea mai numeroasă componenţă față de toate celelalte formaţii de acest gen de pe scena sovietică.

Componenţa iniţială a ansamblului „Orizont” include:
• Grupul de viori: Leonid Rabinovici, Tatiana Grecul, Tatiana Vasilieva, Ilia Radu-Raizman;
• fanfara: Albert Lîsenco, Vladimir Bessmennîi, Eric Maianov, Alexandr Slobodschii, Valerii Savici;
• secţiunea ritm: Liviu Ştirbu, Ian Lempert, Evghenii Podachin, vocalişti: Alexandr Opriţa, Alexandr Noscov, Nina Crulicovscaia, Dmitrii Smochină, Svetlana Rubinina, Ştefan Petrache;
• inginerul de sunet Ian Berman
Mai tîrziu, ansamblului i se alătură secţiunea de ritm: Oleg Baltaga, Nicolai Caragea, Serghei Burţev;
• fanfară: Alexei Salnicov, Grigorii Mihailov;
• vocalişti: Larisa Gelaga, Vasilii Rotari, Eugene Rotaru.

Debutul muzical al ansamblului a avut loc pe 1-10 martie în anul 1977, în cadrul festivalului anual de muzică „Mărţişor”. Ansamblul este invitat să evolueze în programele muzicale ale Televiziunii Centrale şi Radioului Unional.

Ansamblul „Orizont” a participat la programele muzicale şi de divertisment, cum ar fi: „Telerevelion”, „Poşta de dimineaţă”, „Cîntecul anului” şi altele. Firma „Melodia” a lansat discuri de vinil cu piesele noi ale ansamblului „Orizont”, în total au fost înregistrate 4 discuri mari: „Ансамбль Оризонт” (1978), „Мой светлый мир” (1982), „Настроение” (1983), „Кто виноват” (1991).  

În  anul 1978, „Orizont”, obţine victoria la Concursul Unional televizat „С песней по жизни”. Ansamblul Orizont a participat la festivaluri unionale de prestigiu: „Palanga-78”, „Spicul de aur” la Alma-Ata, „Toamna Muzicală” din Bielarus, „Stelele de mai” din Moscova „Primăvara Ala-Too” în Frunze, „Toamna Muzicala”, în regiunea Stavropol, „Zorile Caucazului” în Groznîi, etc.

Din 1982, grupul începe să lucreze la Filarmonica din Stavropol, deoarece în republică  ansamblul a fost persecutat în mod repetat de către autorităţi, fiind învinuit că este orientat spre valorile occidentale.

Formaţia avea succes nu numai în Uniunea Sovietică, dar şi în străinătate.

În anul 1994, ansamblu „Orizont” a fost desfiinţat

Localităţile Moldovei şi diasporei

Chirsova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
6861 locuitori

Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.

Citeşte mai departe