Zagorschi Vasili

Zagorschii Vasilii Gheorghe − compozitor şi pedagog. Artist al Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1982), profesor (1983).

Născut la 27 februarie 1926 în satul Caramahmed (azi Şevcenco), raionulul Chilia, regiunea Odessa. A absolvit Conservatorul de la Chișinău, clasa de compoziţie a profesorului L. Gurov (1952). Din 1947 este profesor la Conservator. A activat în calitate de membru al Consiliului Muzical UNESCO. Din 1955 compune muzică pentru filmele moldoveneşti.

Filmografia:

„Melodii moldoveneşti” (1955) în colaborare cu Şico Aranov,

„Fugit de sub escortă” (1964),

Mariana” (1967),

Riscul” (1970),

Podurile” (1973),

Agentul serviciului secret” (1978),

„Prietenie bărbătească” (1982),

„Trece lebăda pe ape” (1982),

Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” (1985) − 3 episoade.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mileştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
546 locuitori

Mileştii Noi este un sat din cadrul comunei Răzeni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Mileştii Noi a fost înființat în anul 1910.

Citeşte mai departe