Lazarev Eduard

Lazarev Eduard Leonid − compozitor. Artist al Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1978), Laureat al Premiului de Stat din RSSM (1966).

Născut la 19 decembrie 1935 în Sverdlovsk (acum Ecaterinburg). A absolvit Conservatorul de la Moscova (clasa compoziţie a profesorului S. Bogatîrev − 1959), în 1973-1981 a fost membru al Consiliului Editorial pe lîngă Comitetul de Stat al Cinematografiei (Goskino) al RSSM. Autorul muzicii mai multor filme moldoveneşti.

Filmografia:

Insula vulturilor” (1961),

Călătorie în aprilie” (1962),

„Colaboratorul CC” 1963, „Mosfilm”,

„Strada− recepţie” (1963),

Ultima lună de toamnă” (1965),

„Cîntec despre Moldova” (1967, „Тelefilm-Chișinău”) – film-concert,

Cavalerul viselor” (1968),

Acuzaţi de omor” (1969),

„Ofiţerul în rezervă” (1971),

Ultimul haiduc” (1972),

Dimitrie Cantemir” (1973),

Melodia” (1973) – film în desen animat,

„Scara” (1973– film în desen animat,

„Elegia” – film în desen animat (1975),

Pe urmele fiarei” (1976),

„Nimeni în afară de tine” (1976),

Cînd ai alături un bărbat” (1977),

„Istoria unui galben” (1983).

Localităţile Moldovei şi diasporei

Luminiţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
285 locuitori

Luminiţa este un sat din cadrul comunei Valea-Trestieni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 285 de oameni. Satul Luminița a fost menționat în anul 1798 cu denumirea Bîzdîga.

Citeşte mai departe