Filtru pe categorii

Menșicov Ala

Ala Menșicov este actriță de teatru. S-a născut la 9 februarie 1961 în satul Chetriş, raionul Făleşti. De mică visa să devină actriţă, pentru că, spune ea, este un tărîm pentru cei privilegiaţi. "Ma simt bine atunci cînd trebuie sa te arunci... să joci. Cînd eram mică, eram foarte iventivă, eram „motorul" tuturor nebuniilor. Cu siguranţă ai nevoie de talent, dar şi de multă muncă şi inspiraţie".

Visul a început să se contureze cînd a venit în Chişinău ca proaspătă studentă a Institutului de Arte din Chișinău. Cu toate că se întrezărea un viitor promiţător, un drum plin de vise şi perspective, cei doi ani petrecuţi la Institut nu au fost atît de dulci. Și-a continuat studiile la Şcoala Teatrală „Boris Şciukin" din Moscova, care a deschis o nouă filă în biografia ei artistică.

În 1990, Ala Menșicov în cadrul unui grup de 13 actori, în frunte cu Petru Vutcărău, părăsește teatrul „Luceafărul" și devin un teatru „ambulant". Noua trupă, numită deja Teatrul „Eugene Ionesco" se stabilește temporar în România, la Rîmnicu-Vîlcea, unde li se oferă cazare și o scenă în care pot monta și prezenta spectacole. În vara anului 1991 Ala Menșicov împreună cu trupa teatrului revine la Chișinău.

Este actriță a teatrului „Eugene Ionesco", interpretînd numeroase roluri și bucurîndu-se de aprecierea publicului și a criticilor de teatru.

Pentru activitatea sa, Ala Menşicov a obţinut mai multe premii, printre care: Marele premiu pentru Cel mai Bun One-Man-Show Feminin, «Femeile lui Picasso. Jacqueline» (Festivalul Internaţional de Teatru GALA STAR, Bacău, Romînia, 2006); Cel mai bun rol feminin, «Elisabeta I», după Paul Foster (Gala Premiilor UNITEM, 2006); Cel mai bun rol feminin (Festivalului Internaţional de Teatru BITEI '94); Premiul II pentru «Agrişul» de A.P.Cehov, (Concursul declamatorilor «A. P. Cehov» Moscova, Federaţia Rusă, 1985) etc.

După o carieră de succes în teatru şi film, Ala Menşicov de ceva timp a pus bazele cursurilor de actorie în cadrul teatrului „Eugene Ionesco". Sînt formate grupe pentru copii, adolescenţi, adulţi, pentru toţi cei care vor să se descopere şi să afle lucruri nebănuite despre ei înşişi.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Victoria

Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
146 locuitori

Victoria este un sat din cadrul comunei Sărăteni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 71 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Victoria a fost menționat documentar în anul 1905.

Citeşte mai departe