Zderciuc Ion

Ion Zderciuc este un artist plastic moldovean. S-a născut la 24 aprilie 1957 în satul Bereşti, Ungheni. A studiat la Colegiul Republican de Arte Plastice "I. Repin" (1972-1976) din Chişinău, apoi la Academia de Arte, Sankt-Petersburg (1981-1987).

Sculptorul este bine cunoscut graţie participărilor la diverse expoziţii tematice sau de grup cu o varietate impunătoare de lucrări realizate in cele mai diverse tehnici, genuri, stiluri, materiale, dimensiuni şi forme.

Ion Zderciuc abordează formele sculpturale mici, dar şi sculptura monumentală, predestinată unor spaţii vaste. Genul căruia îi rămâne fidel este sculptura, lucrată în lut şi ipsos, samotă şi teracotă, bronz şi gresie, marmoră şi lemn.

A început să se expună încă din 1976 în cadrul expoziţiilor personale, dar şi de grup, acasă, dar şi în afară, iar din 2004 este participant activ la Taberele de Sculptură din Moldova şi de peste hotare. Primele expoziţii i-au adus şi primele succese: „10 ani de creaţie”(Galeria de Arte „Constantin Brâncuşi”, Chişinău), „Vreme trece, vreme vine” (Ungheni), „Din negura de vremi” (Ambasada României în R.Moldova), „V.Alecsandri în plastica mică”(Biblioteca Naţională) ş.a.

Ion Zderciuc este laureatul Premiului Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură şi Marele Premiu Eminescu în Artă, al Premiului de excelenţă al Ministerului Culturii din Moldova, conferindu-i-se şi titlul de Cavaler al Ordinului Naţional al României Pentru Merit, în grad de Comandor.

Dintre cele mai semnificative lucrări ale artistului pot fi amintite: „Sărutul”, „Îndrăgostiţii”, „Fericirea vieţii”, „Maternitate”, „Mihai Eminescu”, „Vasile Alecsandri”, ”Vasile Lupu”, „Emil Loteanu”.

În creația sa Ion Zderciuc îmbină clasicul cu modernul, ceea ce îl apropie de linia lui C. Brâncuşi. Reușește să „îmblînzească” marmura, piatra, dar mai ales bronzul, prefăcîndu-le în cele mai inspirate opere de artă.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Crihana

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
575 locuitori

Crihana este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sirota, Crihana și Cucuruzenii de Sus. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 575 de oameni. Satul Crihana a fost menționat documentar în anul 1925.

Citeşte mai departe