Vîrtosu Valentin

Valentin Vîrtosu este un artist plastic moldovean. S-a născut la 21 septembrie 1962, în satul Slobozia-Cremene, Soroca. A studiat la Colegiul de Construcții din Chișinău (1977-1981). Debutează în 1990 cu portretul sculptural "Mihail Ivanovici". Din anul 2000 Valentin Vîrtosu este Membru Uniunii Artistilor Plastici, Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (AIAP). Participă la majoritatea expozițiilor organizate de UAP și Ministerul Culturii.

Sculptorul Valentin Vîrtosu este cunoscut datorită originalităţii lucrărilor sale. Este autorul unor cruci memoriale în memoria victimelor regimului sovietic, a placilor comemorative înstalate în locuri publice: Alexei Mateevici – la Zaim, Mihai Eminescu – la Bălţi, Vasile Stroescu – la Trinca, Alexandru Lipcan – la Cahul, B. P. Hajdeu - Biblioteca Municipala "B. P. Hajdeu", Chisinau, Grigore Adam – la Balauresti, Nisporeni, Mihai Eminescu – liceul "M. Eminescu", Bălți, Ion Vatamanu, Eugene Ionescu – sînt marile personalităţi, înveşnicite de Valentin Vîrtosu.

Valentin Vîrtosu este un sculptor autodidact. Lucrează cu diverse materiale: piatră, fier, lemn, ceramică, sticlă, plexioglas, sfoară, cupru, plastic, gresie, foiţă de aur, aparate de radio din epoca mai veche.

Sculptorul Vîrtosu are cîteva perioade în creația sa. Două sînt mai importante: cea a cactuşilor, şi a doua – a dorumetrelor. Lucrările primei perioade sînt inspirate de ideea că „lumea este un cactus mare". Imaginea cactusului este simbolică pentru Vîrtosu, considerat un naiv al sculpturii în linii geometrice, de forme cubice sau de paralelipiped înclinat cu unghiuri optuze.

Dorumetrul este perioada balanțelor pentru Valentin Vîrtosu, a stabilirii unui echilibru, între lumea lui interioară cu principii ancestrale de viețuire și conduită și lumea exterioară, cu un înalt grad de poluare, într-o continuă schimbare și înțelegere relativă a valorilor, a măsurilor. Dorumetrul lui Valentin Vîrtosu încearcă să stabilească formula spațială a dorului, veșnic și greu de lămurit prin cuvinte.

Dorumetrul XXI – Pom de Crăciun de plexioglas și fier cromat – expus la BCR Chișinău, reprezintă o construcție transparentă din mai multe paralelipipede dreptunghiulare, străpunse de tuneluri marcate de lumină. E deschiderea timpului străluminat de balanța prezentului.

În majoritatea lor, sculpturile lui Valentin Vîrtosu din seria Dorumetru au drept suport dragostea de țară, cu munți și mare, cu păduri de cetini și codri de stejar. E dorul necuprins pentru înaintași și pentru urmaşi – veșnica balanță între ieri și între mîine.

Lucrările sculptorului Valentin Vîrtosu se află în colecțiile publice ale Muzeului Național de Arte Plastice din Chișinău, Muzeul Literaturii "M. Kogălniceanu", Chișinău, Muzeul de Istorie și Etnografie, Ungheni, dar și în cele particulare din Toronto, Chișinău, București.

Valentin Vîrtosu și-a lăsat lucrările în taberele de creație sculpturală de la Soroca, Ungheni, Criuleni, Chişinău, Zîrnești, Hîrsa, Tescani, Deda-Bistra, Bran, Roma (Italia), Lituania.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ghizdita

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
8 locuitori

Ghizdita este loc.st.c.f. din comuna Fîntînița, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Loc.st.c.f. Ghizdita a fost înființată la începutul secolului XX.

Citeşte mai departe