Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 aprilie 2016, 15:15 views 8988
O excursie în trecutul Grozeștiului
12 aprilie 2016, 15:15 views 8988

O excursie în trecutul Grozeștiului

La orele de istorie, copiii ar trebui să studieze, mai întîi de toate, istoria locului natal, apoi să treacă la cea a neamului și a lumii. De acest fapt sînt ferm convinși profesorii de istorie din raionul Nisporeni, iar după o zi petrecută la Liceul "Prometeu" din Grozești, s-au convins încă o dată că așa ar trebui să fie.

Pe 29 martie, la Grozești au venit 26 de profesori de istorie din tot raionul, care, grație directoarei liceului, Elena Dobzeu, dar și profesoarei de istorie, Ina Croitoru, au avut șansa să se "teleporteze" în trecutul satului.

Cu toții au vizitat muzeul ținutului natal din incinta liceului, au asistat și la un concurs de erudiție, cu genericul: "Satul copilăriei mele", între elevii claselor a X-a și a XII-a.

Încă un element istoric, cu care se mîndresc liceenii și cu care au ieșit în fața profesorilor sosiți în instituția lor, a fost drapelul și stema satului Grozești, aprobate oficial acum doi ani de către Comisia Națională de Heraldică.

"Activitatea de astăzi nu este nimic altceva decît o disiminare a bunelor practici între profesorii de istorie", a declarat, la final, Valeriu Lungu, specialist în cadrul Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Nisporeni. Dînsul a subliniat că liceul din Grozeștiul nu a fost ales întîmplător să fie gazda acestui eveniment. Vorba e că profesoara de istorie de aici, Ina Croitoru, are o experiență profesională bogată, iar mulți dintre discipolii ei se numără printre finaliștii la olimpiadele naționale de istorie.

"M-am convins că satul Grozești are o istorie bogată, are copii dotați, de la care am luat o doză de energie pozitivă, cu care mă voi întoarce acasă", și-a împărtășit impresiile și Elena Bălău, profesoară de istorie la gimnaziul din Bălăurești. O altă profesoară, Olga Dumbravă din Vărzărești, a recunoscut că a impresionat-o cel mai mult cum s-a manifestat, în acea zi, directoarea liceului, Elena Dobzeu. "Această doamnă a știut cum să ridice în slăvi succesele instituției pe care o conduce. Nu-mi rămîne decît să zic "bravo" pentru o asemenea directoare", a explicat dînsa.

După o asemenea experiență, profesorii de istorie s-au întors acasă cu noi cunoștințe și idei, pe care le vor utiliza în practica lor pedagogică.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

sat , istoria , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1148 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.