Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 aprilie 2019, 14:40 views 14300
Un sistem de iluminat inteligent va apărea într-un sat din raionul Ștefan Vodă
02 aprilie 2019, 14:40 views 14300

Un sistem de iluminat inteligent va apărea într-un sat din raionul Ștefan Vodă

În satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă, va fi construit un sistem de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic. Proiectul-pilot a fost aprobat în cadrul ședinței Agenției pentru Eficiență Energetică.

Proiectul-pilot prevede montarea a 538 corpuri de iluminat de tip LED pe 19 străzi din sat, cu o lungime totală de circa 18 km. Inițiativa va reduce substanțial cheltuielile, dar și va proteja mediul încunjurător de emisiile de CO2.

„Este foarte important ca acest proiect-pilot să fie realizat, deoarece este o inițiativă unică. Totodată, poate fi considerat un model pentru alte localități din Republica Moldova, deoarece prevede implementarea într-o singură comunitate a mai multor măsuri de eficiență energetică", a menționat Vitalie Iurcu, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, în cadrul ședinței Agenției pentru Eficiență Energetică au fost aprobate și alte proiecte-pilot, printre care: Proiect de eficientizare a consumului de energie a Azilului pentru persoane în etate din orașul Șoldănești și a Gimnaziului din satul Șișcani, raionul Nisporeni; Reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public din satul Geamăna, etc.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

iluminare , sat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.