Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 iunie 2017, 11:50 views 7266
Cireșele, fructele-vedete ale unui festival organizat în Ruseștii Noi
12 iunie 2017, 11:50 views 7266

Cireșele, fructele-vedete ale unui festival organizat în Ruseștii Noi

Pentru al cincilea an la rînd, cireșele au fost fructele-vedete ale unui festival organizat în Ruseștii Noi. Satul a răsunat de muzică și voie bună și a mirosit a bucate alese, toate preparate din cireşe. Cei mai fericiți au fost copiii, care au gustat din toate deliciile și s-au dat în leagănele instalate de organizatori.

Femeile spun că au stat ore bune în bucătărie, pentru a veni la Festivalul Cireșelor și al Vărzarilor cu cele mai bune bucate:

"Reţeta este foarte simplă, doar că trebuie să lucrăm mult. Mai greu e cu strînsul cireşelor".

"Gospodina trebuie să aleagă făină bună, proaspătă. După aceea, se frămîntă puţin în apă călduţă și acolo se bate un ou. Oul îi dă elasticitate aluatului".

Cireșele sînt un simbol al satului Ruseștii Noi. Oamenii spun că aceste fructe i-au salvat pe mulţi localnici în timpul foametei de acum 70 de ani:

"Pe această vale, de cînd mă ţin minte eu şi neamurile mele, şi buneii noştri, au crescut cireşe. Noi la deal eram petrecuţi cu traista cu vreo cîţiva vărzari. De ce să nu venerăm cireaşa şi să-i dăm cireşii ce-i al ei?", a spus primarul satului Ruseştii Noi, Pavel Codreanu.

Din cireșe a gustat și ministrul Culturii, Monica Babuc. "Fiecare dintre satele noastre are ceva al său, strict caracteristic pentru această localitate. Ruseştii şi-a găsit această caracteristică a lor, cireşele şi vărzarele, şi-i felicit pentru acest lucru "

Printre vizitatori au fost şi un grup de cetăţeni americani, care au spus că pentru prima dată în viaţă au mîncat plăcinte din cireşe:

"Ne place mult festivalul. Ne-ar place ca şi nepoţii noştri să fie cu noi să se distreze alături."

Vizitatorii au fost impresionaţi şi de cele 15 ansambluri folclorice prezente la eveniment. De asemenea, Ruseștii Noi s-a înfrățit şi cu comuna Ciocănești din județul Dîmbovița, România.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Festival , Ialoveni , cireșe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
509 locuitori

Bogdăneşti este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Grimeşti, Bezeda și Bogdăneşti. Satul Bogdăneşti este situat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni, la 27 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 250 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 509 oameni. Satul Bogdăneşti din ţinutul Hotin este atestat documentar între anii 1580-1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.