Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 septembrie 2022, 11:30 Muzica din filme views 1531
Sandu:
Foto: gagauzinfo.md
06 septembrie 2022, 11:30 Muzica din filme views 1531

Sandu: "Sarcina păstrării identității găgăuze nu a fost îndeplinită"

Una dintre principalele sarcini ale creării Autonomiei Găgăuze – păstrarea limbii – nu a fost îndeplinită. Iar limba găgăuză se numără printre limbile lumii pe cale de dispariție, a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timpul vizitei sale la Comrat.

Limba găgăuză, care aparține subgrupului Oguz al limbilor turcice, riscă să dispară. În 2010, a fost inclusă în atlasul UNESCO "Limbile lumii pe cale de dispariție".

Păstrarea limbii are o mare importanță pentru existența poporului găgăuz. Cu toate acestea, autoritățile republicane acordă o atenție tot mai mică învățării limbii de către locuitorii autonomiei.

"Una dintre sarcinile cheie ale creării autonomiei în 1994 a fost păstrarea identității naționale a poporului găgăuz și a culturii găgăuze. Această sarcină nu a fost îndeplinită. Trebuie să ne așezăm și să vorbim despre ce mecanism putem folosi pentru păstrarea limbii găgăuze", a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei întrevederi cu deputații Adunării Naționale.

Totodată, președintele a anunțat un nou program de studiere a limbii de stat la nivel național. De la 1 ianuarie, toți doritorii vor putea studia limba de stat. Ea s-a adresat către deputați cu solicitarea de a pregăti un mecanism de studiere a limbii găgăuze, iar autoritățile republicii "vor aloca bani pentru aceasta", relatează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

În Găgăuzia, în 2018 a fost adoptată o lege privind protecția limbii. Acesta prevede utilizarea limbii găgăuze în toate domeniile vieții publice și la cel mai înalt nivel. În cadrul acestei inițiative, din septembrie 2020, în Găgăuzia lecții de desen și educație tehnologică în clasele primare au început să fie predate în limba găgăuză.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , păstrare , identitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.