Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 mai 2016, 11:45 Muzica uşoară views 9598
La Călărași a fost instalată o carte
26 mai 2016, 11:45 Muzica uşoară views 9598

La Călărași a fost instalată o carte

La începutul lunii mai a fost instalată o carte. O carte imensă, cu dimensiunea de 1,2 x 0,9 metri.

S-a întîmplat la Călărași, chiar în fața clădirii Consiliului raional. E o carte neobișnuită, confecționată din piatră de Cosăuți, care a costat peste 12 mii de lei.

Se pare că președintele raionului, Sergiu Artene, a vrut ca această carte să fie o mare surpriză pentru călărășeni. Dînsul a venit cu ideea, pe care a preluat-o din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași. Dînsul a căutat sponsori. Dînsul a insistat ca ideea să fie materializată într-un timp cît mai restrîns.

"Este un cadou, dar și un mesaj către tînăra generație ca să citească cît mai mult. Or, fiecare filă citită se așează sub picioare, asigură o altă înălțime a înțelepciunii", a explicat Sergiu Artene, după care a accentuat: "Doar prin lectură putem să facem deosebirea dintre bine și rău, prin lectură putem alege grîul de neghină".

Oricine se apropie de cartea-monument poate citi celebrele versuri din poezia "Legămînt" de Grigore Vieru, o poezie dedicată lui Mihai Eminescu. Este, de fapt, un testament spiritual pentru urmași: "Ci să nu închideţi cartea/... S-o lăsaţi aşa deschisă,/ Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe...".

Cel care a oferit banii pentru edificarea cărții este un călărășean stabilit cu traiul în Franța – Vitalii Lozovan. Consiliul raional Călărași a acoperit cheltuielile pentru inscripție – circa 2000 de lei.

Sursa: www.expresul.com

Cuvinte cheie:

Călărași , monument , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1981
Populația:
276 locuitori

Iantarnoe este un sat din cadrul comunei Rașcov din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Camenca și la 148 km de Chișinău. Populaţia satului Iantarnoe alcătuia 276 de oameni în anul 2004. Satul Iantarnoe a fost înființat în anul 1981.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.