Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 ianuarie 2023, 11:30 views 4498
Cum a fost construit Lacul Comsomolist din Chișinău
26 ianuarie 2023, 11:30 views 4498

Cum a fost construit Lacul Comsomolist din Chișinău

Pe rețelele de socializare au fost publicate fotografii vechi unice, în care este prezentat procesul de construcție a lacului Comsomolist din Chișinău (acum Valea Morilor).

Mulți internauți menționează că și părinții lor au participat la construirea acestui obiect și își amintesc cu nostalgie despre acele zile ale tinereții lor.

Trebuie remarcat faptul că Valea Morilor (fostul Lac Comsomolist) este un lac creat artificial pe rîul Durlești (afluentul drept al rîului Bîc) în partea de vest a capitalei Moldovei - Chișinău. El de la bun început a fost numit Lacul Comsomolist, deoarece a fost construit de comsomoliștii din oraș în anii 1951-52.

Ideea construirii unui lac și a unui parc a aparținut lui Leonid Ilici Brejnev, care era atunci conducătorul republicii. Proiectul a fost creat sub conducerea arhitectului șef al Chișinăului, Robert Kurtz. Parcul a început să fie construit și au efectuat lucrările de terasament comsomoliștii și tinerii din oraș. Și deja în 1952, pe pîrîul Durlești a apăru Lacul Comsomolist, care a devenit faimos, a cărui suprafață era de 34 de hectare înainte de secarea din 2008. Acolo era: o plajă, un cinematograf de zi, un club de șah și dame, un pavilion de mașini de slot, atracții pentru copii, caruseluri, foișoare, o sală de lectură de vară, un ring de dans, Teatru verde, două baze de sporturi nautice, terenuri de sport, o cafenea.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , construcție , Valea Morilor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
775 locuitori

Sărăteni este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Victoria. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Leova și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Sărăteni a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.