Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
18 octombrie 2021, 10:30 views 1816
Vasile Chirtoca: Planul general al Chișinăului trebuie elaborat de Institutul Municipal de Proiectări ”Chișinăuproiect”
18 octombrie 2021, 10:30 views 1816

Vasile Chirtoca: Planul general al Chișinăului trebuie elaborat de Institutul Municipal de Proiectări ”Chișinăuproiect”

Planul general al Chișinăului ar trebui să fie elaborat de o întreprindere autohtonă și este extrem de important ca această sarcină să fie încredințată Întreprinderii Municipale Chișinăuproiect.

Despre acest lucru, într-un interviu pentru Noi.md, a declarat președintele Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, acesta este momentul-cheie: ”Dacă proiectant general va fi întreprinderea noastră municipală, ea va putea angaja cei mai buni proiectanți din toată lumea, care împreună cu specialiștii moldoveni vor elabora planul general al capitalei. În acest caz toate materialele inițiale, precum și noul Plan general al Chișinăului, și în format electronic, și pe hîrtie se vor păstra la Chișinăuproiect, și toate modificările la Planul general, dispuse de autoritățile municipale, le va face tot întreprinderea municipală”.

Vasile Chirtoca a menționat că activitatea de proiectare degradează în Moldova inclusiv din cauza că este aplicată Legea achizițiilor publice: pentru orice, trebuie anunțate licitații.

”Adică, noi trebuie să găsim pe cineva dintr-o parte, care să ne dezvolte ceva. Dar noi le avem pe ale noastre! Și cum vom dezvolta Chișinăuproiect, și de ce moare Urbanproiect, dacă noi nu le dăm de lucru?”, s-a întrebat președintele Comisiei municipale pentru construcții, arhitectură și relații funciare.

El a atras atenție asupra faptului că proiecte mari (întreprinderi industriale, palate ale sporturilor, parcuri de distracții, complexe acvatice, hoteluri mari etc.) pot face doar organizațiile de proiectare mari, care au acumulat experiența pe care o transmit noilor generații de proiectanți și în care muncesc permanent profesioniști în domeniul tuturor specialităților de proiectare.

”Eu, care în trecut am fost proiectant, înțeleg perfect că Planul general al orașului nu este o cibernetică. Este o activitate complexă, dar nu o cibernetică. Și de fapt Planul general al orașului deja s-a format. Dacă privim orașul de la înălțimea zborului de pasăre, acesta și este Planul general. El deja există, dar trebuie perfectat. Nimeni nu este împotrivă să folosim experiența internațională avansată. Ea există și în Europa de Vest, și în America, și în America de Sud, și în Asia, și în Federația Rusă.

Nici specialiștii noștri nu stau pe loc. Și ei studiază experiența aceasta, citesc literatura de specialitate, vizionează spoturi video, își implementează ideile. Eu cred că noi avem destui specialiști, care împreună cu colegii externi, atrași de Chișinăuproiect, pot crea o echipă care să facă bine această lucrare, numită corectarea Planului general al orașului Chișinău. Apropo, majoritatea specialiștilor care au elaborat Planul general aprobat în a. 2007 se află aici și-s gata să facă parte din echipa dezvoltatorilor.

Problema-cheie este ca autorul proiectului Planului general al Chișinăului să fie întreprinderea noastră municipală - Chișinăuproiect”, a subliniat Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , proiect , Vasilii Chirtoca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1876
Populația:
1603 locuitori

Vişniovca este un sat şi comună din raionul Cantemir. Vişniovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1603 oameni. Satul Vişniovca a fost menționat documentar în anul 1876.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.