Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 mai 2021, 16:00 views 2751
Apă-Canal Chișinău: Rețeaua de canalizare a municipiului se sufocă de deșeuri
06 mai 2021, 16:00 views 2751

Apă-Canal Chișinău: Rețeaua de canalizare a municipiului se sufocă de deșeuri

Rețeaua de canalizare a municipiului Chișinău se sufocă zilnic sub povara mai multor tipuri de deșeuri, cum ar fi măști, pungi, ambalaje, produse de igienă, cârpe, mănuși de unică folosință.

Cu această atenționare vine SA „Apă-Canal Chișinău”, care precizează că rețeaua de canalizare nu este un coș de gunoi.

„În condițiile în care unii dintre consumatori nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă că vasul de toaletă nu este un coș de gunoi, toate aceste deșeuri parcurg zilnic rețeaua de canalizare, iar în cele mai dese cazuri ajung la Stația de epurare, alteori se blochează pe traseu, determinând blocări ale sistemului”, menționează furnizorul într-un comunicat de presă.

Potrivit ACC, după ce se intervine pentru desfundarea unei rețele stradale, apa acumulată în rețea este evacuată pe stradă, cu tot cu deșeuri, determinând un grav disconfort. Și deși situația nu este provocată de vreo intervenție defectuoasă a furnizorului de apă, echipele ACC intervin de urgență pentru a spăla zona afectată.

„Apă-Canal Chișinău” atenționează cetățenii asupra necesității protejării rețelei de canalizare, a utilizării corespunzătoare a acesteia. Or, fenomenul s-a extins și tinde să devină o mare problemă pentru comunitate.

Consumatorii pot proteja sistemul de canalizare evitând să arunce resturi solide. De exemplu, mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcție, reparație sau renovarea locuinței nu are ce căuta în vasul de WC. La fel, nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală și produse de igienă intimă. În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secțiunea liberă a tubului se micșorează și se înfundă mai ușor. În cazul rețelelor exterioare principiile de bază sunt aceleași.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

canalizare , deşeuri , Apă-Canal

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.