Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 aprilie 2021, 15:40 views 4034
Locuitorii din capitală, gata să protesteze împotriva unei construcții din parcului
26 aprilie 2021, 15:40 views 4034

Locuitorii din capitală, gata să protesteze împotriva unei construcții din parcului "La Izvor"

Intenția unui antreprenor de a construi un complex multifuncțional din cîteva blocuri într-o zonă verde a orașului, la hotarul parcului ”La Izvor”, i-a nedumerit pe locuitorii sectorului Buiucani.

Proiectul presupune înălțarea mai multor blocuri de locuit cu regimuri de înălțime de 12 și 24 etaje, care vor include spații comerciale, un centru de dezvoltare pentru copii, iar pentru asta se intenționează modificarea codului urbanistic al terenului din S (zonă specială) în C4. Ceea ce trezește îngrijorări este că blocul ar putea fi construit într-o zonă verde la o distanță de doar 25 de metri de lacul din parcul La Izvor.

Echipa de filmare a Noi.md a discutat cu locuitorii sectorului despre oportunitatea unei asemenea construcții chiar în preajma parcului, iar opiniile au fost categorice. Oamenii s-au declarat vehement împotrivă și au spus vor ieși la proteste pentru a nu admite distrugerea zonei verzi a sectorului. Iată ce opinii au fost vociferate:

- Construcția unui bloc rezidențial într-o zonă verde este inadmisibilă. Aceasta presupune și o serie de probleme: poluarea aerului, distrugerea naturii, depozitarea deșeurilor.

- Eu sînt împotriva acestei construcții! Este Șoseaua Balcani, să contruiască acolo, orașul și așa e mic, iar ei tot construiesc. Înțeleg că va costa 1000 de euro metrul pătrat, dar asta deja e bătaie de joc! Fiecare face ce vrea!

- Să construiască pe șoseaua Balcani, acolo este loc pînă la Trușeni. Nu sîntem de accord. Cred că tot sectorul Sculeni va ieși la pritest pentru a-și exprima dezacordul. Aici e mafia construcțiilor, un om de rînd nu ar putea nici o colibă sa facă acolo, dar alții fac ce vor.

 - Parcul este destinat pentru ca locuitorii din zonă să se plimbe, pentru construcții sînt destinate alte locuri. Aici este pădure, trebuie să o ocrotim, nu s-o taiem.

 Menționăm faptul că, potrivit Regulamentului local de urbanism al orașului Chișinău, este stabilit că zonele cu codul urbanistic ,,S” sînt propuse pentru un anume tip de folosire a terenului a cărui caracteristică nu permite clasificarea în zone de locuire, comerciale ori industrial, iar zonele cu codul urbanistic ,,C4” sînt zone comerciale care includ clădirile de birouri, marile magazine şi funcţiunile conexe acestora, amplasate în zonele centrale de afaceri şi care servesc întregul oraş.

La moment, pe teritoriul de 2 ha care se dorește să fie valorificat prin proiectul sus menționat, sînt plantați 175 de arbori (plop, mesteacăn, salcie, pin), iar pînă anul trecut aici funcționa o grădiniță (proprietate privată) care a fost închisă din considerentul că proprietarul dorește să construiască acest complex multifuncțional.

Terenul cu o suprafață totală de 2 ha de pe strada Mesager și Calea Ieșilor 14/2, care va fi capitalizat în cadrul acestui proiect, a fost înstrăinat în anul 2003 de către Consiliul Municipal Chișinău în favoarea companiei Trafic-Service drept teren adiacent clădirii cu o suprafață de aproximativ 585 de metri pătrați (grădinița este proprietatea privată a Trafic-Service).

Ulterior, aceste 2 hectare au fost împărțite în mai multe loturi mai mici, care au fost înstrăinate.

Începînd cu 13 aprilie, chișinăuienii își pot trimite propunerile și comentariile, precum și își pot exprima punctul de vedere asupra acestui proiect în cadrul audierilor publice, care vor avea loc online pe 6 mai 2021, ora 18.00. Pentru a participa, trebuie să vă înregistrați la următorul link.

Indiferent de rezultatele audierilor publice, decizia finală va fi luată de Comisia pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal și de însuși Consiliul Municipal. Cetățenii speră la decizia aleșilor poporului, care, în primul rînd, trebuie să țină cont de interesele cetățenilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , parc , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
611 locuitori

Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.