Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iulie 2022, 09:30 views 24377
17 iulie 2022, 09:30 views 24377

Chișinăul la 586 de ani

Astăzi, 17 iulie, se împlinesc 586 de ani de la prima mențiune documentară a Chișinăului.

Prima atestare în documente a Chişinăului datează din 17 iulie 1436, fiind menţionat printre reperele naturale ale hotarului moşiei lui Oancea Logofătul „…lîngă Bîc, … în dreptul Chişinăului lui Acbaş, la Fîntînă, unde este seliştea tătărească”. Potrivit tradiției, izvorul amintit în hrisov curgea la poalele Colinei Măzărachi. În preajma acesteia s-au construit și primele case ale Chișinăului.

După prima atestare istorică, Chişinăul este frecvent menţionat în documentele interne, în legătură cu aşezările din apropierea sa – satul lui Oţel, atestat în 1436 , din 1517 devenit satul lui Ieremia Vistiernicul, actuala suburbie Visterniceni, satul Buiucanii, atestaţi documentar în timpul lui Ştefan cel Mare, denumirea căruia a dat nume unui sector al Chişinăului, satul Hrusca, atestat în timpul lui Ştefăniţă,  satele Vovinţenii, Gheţeoanii (partea de jos a satului Visterniceni), Munceştii.

Totodată, reamintim că informații exhaustive despre localităţile din municipiul Chișinău pot fi vizualizate la compartimentul «LOCALITĂȚILE MOLDOVEI» al proiectului moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

aniversarea , Chisinau , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.