Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 972 Vizualizări

De șapte ani fără Mihai Volontir și tot fără monument


S-au împlinit șapte ani de la trecerea în neființă a regretatului Mihai Volontir, desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. Cei care nu l-au dat uitării, au depus flori la bustul său de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți. Autoritățile locale așa și nu au construit monumentul promis în memoria artistului și nici nu au numit vreo stradă în cinstea sa.

„Mihai Volontir este emblema culturii pentru Bălți, a talentului și a dăruirii de sine. A promovat foarte frumos acest oraș, chiar dacă nu era băștinaș. A revenit mereu cu grad și și-a adus aportul și energia. Sută la sută, orice bălțean a fost atras de energia, puterea și creativitatea lui.”

Bălțenii spun că Mihai Volontir a fost nu doar un actor cu un talent desăvîrșit, dar și un om de o bunătate nemaiîntîlnită.

„Era sociabil, bun la suflet, o persoană care îmbogățește sufletește pe oricine îl ascultă. Cînd vorbeai cu el, te încărcai cu energia sufletească pe care o transmitea.”

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” intenționează să organizeze un festival internațional în memoria celui mai cunoscut bălțean.

Onorina Burlac –Tănase, director interimar la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”: „sîntem în proces de planificare și sperăm cît mai curînd să reușim pentru ca acest festival să fie organizat, iar monumentul despre care se vorbește de atîta timp – instalat.”

În anul 2018, pe casa unde a locuit Mihai Volontir, a fost instalată o placă comemorativă, iar în 2019, pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți a fost montat și bustul actorului. Din 2016, autoritățile discută despre construcția unui monument, dar proiectul bate pasul pe loc.

Irina Smirnova, șefa Serviciului de presă a primăriei Bălți: „În prezent nu se duc discuții cu privire la construcția unui monument. Trebuie să fie determinat locul pentru instalare, proiectul, caietul de sarcini și apoi să fie alocate resursele financiare. Este o procedură care durează mai mult. În prezent, Direcția Arhitectură urmează să discute cu soția lui Mihai Volontir pentru a determina care stradă ar trebuie să-i poarte numele.”

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri. Rolul lui Budulai din serialul „Țiganul” i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic. Artistul a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular, suferind zece intervenții chirurgicale. A murit la vîrsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015. A fost îngropat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău, unde la fel, încă nu a fost instalat un monument.

Cuvinte cheie:

Balti , Mihai Volontir , monument

Localităţile Moldovei şi diasporei

Berlinţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1559 locuitori

Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea  dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.

Citeşte mai departe