Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 571 Vizualizări

Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți va primi 10 milioane de lei


Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți va fi reabilitat și dotat cu toate cele necesare. Pentru asta, Guvernul a decis alocarea a 10 milioane de lei. În total, 46 proiecte de dezvoltare regională vor fi implementate în regiunile și localitățile țării în următorii trei ani.

Muzeul de Istorie și Etnografie și-a schimbat sediul la sfîrșitul anului 2020. În prezent, acesta se află pe strada Ștefan cel Mare nr. 82, fosta clădire a Institutului Nistrean de Economie și Drept, un monument istoric de importanță locală, construit în anul 1934. Noua locație a costat bugetul municipal cinci milioane de lei, transmite Noi.md cu referire la nordnews.md.

Vechea clădire era avariată, ceea ce punea în pericol siguranța exponatelor.

„Ieri, Guvernul a luat decizia, iar azi ne-a confirmat că am cîștigat un proiect de 10 milioane de lei pentru dotarea muzeului. Va fi toată tehnica pe care am solicitat-o. Guvernul a aprobat totul. Cred că în curînd veți vedea un muzeu nou, modern, în municipiul Bălți”, a declarat Nicolai Grigorișin.

În fondul Muzeului de Istorie și Etnografie sînt aproape 36 de mii de exponate.

Cuvinte cheie:

Balti , muzeu

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrtop

Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Citeşte mai departe