Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iunie 2022, 10:30 Meşteşuguri populare views 2042
În capitală au fost redeschise cișmelele
Foto: regional.md
17 iunie 2022, 10:30 Meşteşuguri populare views 2042

În capitală au fost redeschise cișmelele

S.A. „Apă-Canal Chişinău” a redeschis cele 6 cișmelele amplasate în zonele intens tranzitate: parcul „Valea Morilor”, scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfînt”, scuarul Catedralei şi parcul „Alunelul”, care au fost conservate pînă acum din cauza stării de urgență declarată în țară, în legătură cu răspîndirea și combaterea virusului COVID-19.

De rînd cu acestea, în preajma parcului „Valea Trandafirilor” activează fără întrerupere buveta, apa căreia este testată şi filtrată în permanenţă, informează Noi.md.

Deja de cîteva săptămîni, cişmelele activează din plin, demonstrîndu-şi utilitatea, iar toţi chișinăuenii, precum și oaspeții capitalei, pot consuma pe gratis apă de cea mai înaltă calitate, fără a cheltui bani și timp pentru a sta în rînd să cumpere apă. Evident, că odată cu redeschiderea cișmelelor, au fost luate toate măsurile sanitare de protecție și dezinfectare a acestora, pentru a nu permite răspîndirea viruşilor.

Pe lîngă faptul, că în zilele caniculare oamenii se vor hidrata corespunzător, aceștia se vor putea răcori în sensul direct al cuvîntului. Și aceasta grație celor 2 funcții ale cișmelelor: una pentru cei care doresc să beneficieze de apă potabilă pentru băut și cea de-a doua - de răcorire. Cişmelele sînt dotate cu un buton și un sistem de duze foarte fin, prin care se pulverizează apa, răcorind doritorii care accesează această funcție.

În felul acesta, furnizorul de apă îşi propune extinderea asigurării centrului orașului cu apă potabilă de calitate în perioada caniculară, cît şi reducerea numărului cetățenilor sceptici în ceea ce privește calitatea apei de la robinet și, desigur, încurajarea consumului apei din rețeaua publică. Mai mult ca atît, modelul modern de cișmea se încadrează destul de armonios în conceptul architectonic al zonelor de odihnă, amplasarea fiind coordonată cu Primăria capitalei.

Reamintim, că pentru prima oară, cișmelele au fost instalate în anul 2017, fiind conectate la reţeaua de apă potabilă și de canalizare, fiecare cişmea este dotată cu contor, iar toate cheltuielile de instalare şi deservire sînt acoperite de către întreprindere.

Avînd în vedere faptul, că apa este cea mai mare bogăție din lume, valoarea căreia o cunoaştem doar atunci cînd seacă, S.A. „Apă-Canal Chişinău” face apel la spiritul civic al locuitorilor urbei, pentru a păstra intacte bunurile publice spre a fi de folos întregii comunități. În acest scop, cetăţenii sînt îndemnați să informeze furnizorul de apă, în cazul în care se vor repeta situațiile neplăcute, similare celor din anii trecuţi. Reamintim, că chiar după instalare, mai multe cișmele au fost vandalizate de către persoane necunoscute, fiind blocate cu gumă de mestecat, mucuri de ţigară, dar cel mai grav, au fost deteriorate mecanismele cişmelelor.

 

Cuvinte cheie:

Chisinau , cișmele

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.