Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 decembrie 2017, 14:20 Strategia de consolidare a societăţii civile views 8371
Primele rezultate ale controalelor la minele din republică
01 decembrie 2017, 14:20 Strategia de consolidare a societăţii civile views 8371

Primele rezultate ale controalelor la minele din republică

Patru mine din Republica Moldova au fost supuse verificărilor de instituţiile abilitate ca urmare a tragediei care a avut loc în mina din Paşcani, Raionul Criuleni, la 20 noiembrie. Potrivit informațiilor prezentate, nu au fost depistate încălcări tehnice grave.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, șeful Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Ivan Gușilic, a declarat verificările au început marți, 28 noiembrie, ca urmare a solicitării prim-ministrului Filip din săptămîna trecută. Au fost depistate neajunsuri nesemnificative.

„La momentul dat, a fost efectuată verificarea la patru mine; mergem mai departe. Sunt anumite neajunsuri, dar ordinare. Încălcări grave nu au fost depistate și minele activează mai departe. Nu pot să divulg numele agenților economici, pentru că prin lege acest lucru este interzis. Dar pot să vă spun că încălcările sînt de ordin organizatoric, nu tehnic, ceea ce ne bucură", a precizat el.

Amintim că luni, 20 noiembrie, o echipă din trei bărbați a plecat la muncă în cariera de piatră Paşcani. Spre seară, observînd lipsa acestora, familiile au dat alarma. La ora 19:50 au fost alertați salvatorii. Ca urmare, au fost depistate două persoane decedate. Ce de-a treia - găsită în viață - a murit în drum spre spital.

Drept urmare, Pavel Filip a dispus activarea celulei de criză. Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot de ce au nevoie.

De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor. Șeful Executivului a mai dispus efectuarea imediată de controale la toate minele din țară, în special condițiile de siguranță în care activează și, în cazul în care sînt depistate nereguli, să se intervină imediat pentru stoparea activității lor, în conformitate cu legea.

Mina surpată luni, 20 noiembrie, din satul Pașcani aparține Cooperativei de producție „Orizont-Extragere". Aceasta este înregistrată în anul 1992 în localitatea Cricova, Municipiul Chișinău.

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

control , Mină

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1830 locuitori

Hoginești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hoginești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hoginești se află la distanţa de 36 km de orașul Călăraşi și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1830 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.