Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 mai 2018, 17:15 Paştele views 12115
La Selemet, Cimişlia, va avea loc ediţia a III-a a Festivalului iProsop
23 mai 2018, 17:15 Paştele views 12115

La Selemet, Cimişlia, va avea loc ediţia a III-a a Festivalului iProsop

Tradiţia prosopului ţesut manual va fi reamintită pe 27 mai, când creştinii ortodocşi vor sărbători Duminica Mare, în satul Selemet, raionul Cimişlia, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului iProsop, transmite MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Primăria Selemet și Asociaţia obştească „Familii Migrante", în parteneriat cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Biroul Relații cu Diaspora, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

"iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual pentru a valorifica maximal acest preţios obiect de artizanat prezent în fiecare casă, promovându-l în toate formele posibile - cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. Ne dorim să punem în evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale, legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rustic și sportul tradițional", se indică într-un comunicat al Biroului Relaţii cu Diaspora.

"Programul pregătit pentru această sărbătoare va oferi mai multe surprize pentru vizitatori, fiind o încercare de a îmbina trecutul cu prezentul, de a conferi tradiţiei elemente moderne, făcând-o atractivă în special pentru tineri şi turişti. Cultura din Regiunea de Sud a R. Moldova are un bogat potenţial care trebuie dezvoltat şi făcut profitabil", au menţionat surse de la Selemet, solicitate de MOLDPRES.

Festivalul va reuni câteva zeci de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și de peste hotare, artiști emeriți, reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din zona de sud a ţării - găgăuzi, ucraineni, bulgari ș.a.

Evenimentul se va desfăşura sub egida brandului Pomul vieții și campaniei #fiioaspetelenostru.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Festival , Selemet , iProsop

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.