Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 661 Vizualizări

Primavara bate la geam: La Căușeni au înflorit pomii de alun


Timpul cald de afară îi pune în gardă pe agricultori. Aceştia îşi fac griji că temperaturile ridicate ar putea reduce din rezistenţa plantelor la îngheţ.

Agronomii susţin că oscilaţiile de temperatură pot afecta viile şi livezile. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos, transmite Studio L.

Dacă vremea neobișnuit de caldă se va menține și în următoarele zile, există riscul să înceapă prematur procesul vegetativ. Potrivit experţilor, o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ poate să se usuce complet sau să înregistreze pierderi mai mulţi ani la rînd.

Temperaturile înregistrate în această iarnă în Republica Moldova sînt cu mult mai ridicate decît normalul perioadei. Cercetătorii vorbesc deja despre o anomalie climatică ce ar putea afecta grav culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie.

Grav este că lipsa gerului şi a stratului protector de zăpadă vine pe fondul unei secete deja existente. Gheorghe Ermurachi din satul Sălcuțaraionul Căușeni, deține peste 20 de hectare de terenuri agricole. Acum șase ani, bărbatul și-a plantat și o livadă de alun.

La mijloc de ianuarie, o parte din pomi au început deja a înflori. Schimbările bruşte de temperatură, în ianuarie sau februarie, ar putea cauza dispariţia mugurilor şi implicit compromiterea culturii. Temperatura nefirească din timpul zilei afectează și culturile din cîmp, care la această dată ar fi trebuit să hiberneze protejate de un strat de zăpadă.

Grîul ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru un curs firesc în dezvoltare, însă el a încolțit prea devreme şi, pe alocuri, a început să se usuce. Antreprenorul spune că a făcut investiţii mari, iar fiecare an este asemenea unei competiții. În plus, lipsa zăpezii se poate simți din plin la recolta de cereale, mai ales după un an secetos.

Un alt mare pericol pentru agricultură îl reprezintă bolile şi dăunătorii, care în aceste zile cu climă anormală se conservă bine pe terenurile deja înverzite. Temperaturile exterioare extrem de ridicate din decembrie şi ianuarie dezechilibrează viaţa plantelor, care ar trebui să se afle iarna în etapa de repaus.

Teoretic, abia în primăvară ar trebui să ajungă în faza de pornire în vegetaţie, apoi de înflorire. Meteorologii mai spun că media normală pentru această perioadă este de minus patru grade Celsius.

Cuvinte cheie:

primăvară , Căușeni

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bubuieci

Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
5444 locuitori

Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.

Citeşte mai departe