Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 13430 Vizualizări

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în satul Goteşti

Foto: tv7.md

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în satul Goteşti, raionul Cantemir. Aproape zece case riscă să se prăbuşească într-o prăpastie adîncă de aproape 40 de metri, care s-a format în urma ploilor şi alunecărilor de teren, relatează tv7.md. Autorităţile s-ar putea apuca de lucru deja în cateva zile – groapa continuă să se surpe.

Totul s-a întîmplat după ce vara aceasta a plouat mult peste normă. Digul din preajma localităţii s-a rupt repetat, iar apa s-a scurs prin reveni spre groapă şi a măcinat nisipul.

Autoritatile au convocat azi şedinţa Servicilor Excepţionale. Investigaţiile au dezvăluit că principala problemă ar fi în digul din preajma localităţii – agentul economic care l-a reconstruit nu şi-ar fi onorat pe deplin obligaţiunile.

După aproape două ore de discuţii, autorităţile au decis să ceară premierului ţării permisiunea de a decreta stare de urgenţă în localitate. Aşadar, lucrările ar putea demara în cel mult 10 zile.

În pericol se află şi o porţiune de cale ferată din preajamă, dar şi traseul Cahul-Chişinau, aflat la doar 200 de metri de prăpastie. Anterior, proiectul de lichidare a consecinţelor era estimat la peste 5 milioane de lei. După ploile din ultimele zile, însă, specialiştii spun că lucrările ar putea costa circa 9 milioane de lei – iar banii ar putea fi alocaţi din fondul de rezervă. În satul Goteşti locuiesc peste şapte mii de oameni.

Cuvinte cheie:

pericol , natura , localitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Căpriana

Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2362 locuitori

Căpriana este un sat şi comună din raionul Străşeni. Căpriana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Strășeni și la 37 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2362 de oameni. Satul Căpriana a fost menționat documentar în anul 1420.

Citeşte mai departe