Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
24 septembrie 2012, 14:34 views 10402
24 septembrie 2012, 14:34 views 10402

Festivalul Ziua Daciei ajuns la a 7-a ediție

Muzica folclorică, dansuri tradiționale, lupte demonstrative și nu în ultimul rînd bucate moldovesnești, toate acestea prezente la cea de-a 7-a ediție a festivalului Ziua Daciei. Gazda acestei ediții a fost satul Rogojeni, r-ul Soldanesti.

Ideea festivalului a fost promovarea culturii dacice prezentă și astăzi în muzică, literatură, legende și discipline de luptă.

La acest eveniment au particpat și reprezentanții Federației de Luptă Națională Voievod cu un program divers care a inclus lupte istorice demonstrative, precum și  competiții specifice acelei epoci , aruncarea buzduganului și a suliței, trînta.

Orgаnizatorii acestui eveniment și-au propus ca în fiecare an să desfășoare acest festival cu scopul de a promova cultul și spiritul dacilor, de a oferi mai multe informații tinerilor despre originea neamului nostru. Ziua de 23 septembrie nu este deloc întîmplătoare, căci coincide cu data încoronării regilor daci.  Pentru prima oară Festivalul Ziua Daciei a fost orgаnizat de Asociația Tezaurul Daciei din Iași. Primele două ediții au avut loc la Criuleni și Căușeni, de la a treia ediție festivalul se petrece la Rogojeni.  

Festivalul a trezit un interes deosebit nu doar în rîndul localinicilor din satul Rogojeni dar și persoanelor din alte localități care au venit pentru a urmări această sărbătoare în stil dacic.  

Evenimentul a fost susținut de autoritățile locale din Rogojeni și viceministrul Tineretului și Sportului Octavian Bodișteanu, care a întocmit programul festivalului.

   

 

   

   

   

 

Cuvinte cheie:

moldovenii , Moldova , folclor , lupta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
991 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bezeni, Izvoare și Scăieni. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari și este situat la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni. Prima mențiune a satului datează din 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.