Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 11409 Vizualizări

Satul Tîrnova la 443 de ani

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni.

Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, sub denumirea Truineva, fiind întărit de Petru Vodă Schiopul lui Gavril pisar.

Biserica satului a fost întemeiată în anul 1812. La construcția ei au participat locuitorii din sat, dar și cei din satul vecin, Halahora.  Biserica a fost ridicată din lemn pe un fundament din piatră. Biserica din satul Tîrnova este una dintre cele mai vechi biserici din Republica Moldova.

În perioada sovietică satul Tîrnova a fost sediul gospodăriei colective ”S.Lazo”, dispunînd de 63 de tractoare, 30 de combine, 24 de autocamioane. În sat activa școala de opt ani, clubul cu instalație de cinematograf, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, creșă-grădiniță.

Padurea cu o suprafață de 300 ha se află la o depărtare de 1,5 km de sat. Aici cresc diverse specii de arbori și arbuști: cireș sălbatic, frasin, salcîm, carpen, ulm, diferite plante medicinale. Dintre speciile de animale se întîlnesc mistrețul și căprioara.

Iazul artificial, creat în 1967 pe rîul Racovăț, se află în imediata apropiere a localității. În partea de nord a iazului se află două insule, cu o suprafață de 35 metri pătrați. Iazul este populat de crapi, carași, știuci, pescăruși, gîtlani, rațe sălbatice, lebede, etc.

Pe teritoriul satului activează gimnaziul; grădiniţa de copii; casa de cultură; biblioteca publică; Oficiul poştal „Poşta Moldovei”; Oficiul medicilor de familie etc. Pe teritoriul satului activează organizaţia obştească “Tîrnova Racovăţ”.

Cuvinte cheie:

localitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ialpujeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
1209 locuitori

Ialpujeni este un sat și comună din raionul Cimișlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1209 oameni. Satul Ialpujeni a fost menționat documentar în anul 1805.

Citeşte mai departe