Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 iulie 2022, 12:30 views 1908
Sandu: ”Republica Moldova este și va rămîne o țară pașnică”
Foto: facebook.com/GuvernulRepubliciiMoldova
14 iulie 2022, 12:30 views 1908

Sandu: ”Republica Moldova este și va rămîne o țară pașnică”

Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al forțelor armate, vorbește despre necesitatea dotării Armatei Naționale cu echipamente moderne.

Maia Sandu spune că dacă nu ar fi fost existat războiul din Ucraina, acest subiect nu ar fi devenit o prioritate a guvernării, dar în condițiile situației din țara vecină, autoritățile sînt obligate să pregătească armata pentru cel mai sumbru scenariu. Președintele Maia Sandu spune că, deocamdată, nu există promisiuni din partea partenerilor de dezvoltare privind înarmarea Republicii Moldova, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că evoluțiile războiului din Ucraina determină autoritățile să se gîndească tot mai serios la necesitatea modernizării Armatei Naționale. Șeful statului menționează că în cazul unei conflict militar, soldații nu pot fi trimiși la luptă fără echipament militar.

„Republica Moldova este și va rămîne o țară pașnică... Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni”, a spus Sandu.

Potrivit șefei statului, în situația actuală cînd la hotar cu Moldova este un conflict militar, ”ar fi total neserios să nu ne gîndim cum ne apărăm, dacă ni se întîmplă o astfel de tragedie”.


Comandatul suprem al forțelor armate spune că Uniunea Europeană este gata să ne ofere sprijin în modernizarea armatei, însă este vorba doar de echipamente non-letale, nu de arme și muniții, dă asigurări președintele.

„Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. Toate discuțiile opoziției sînt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie și de muniții. Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată armata națională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucrurile elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pe care o avem este din partea UE și vizează arme non-letale ”, a mai spus Maia Sandu.
Șeful statului mai spune că decizia privind aderarea Republicii Moldova la un bloc militar, care ne-ar oferi o umbrelă de protecție, va aparține poporului. Pînă atunci, va fi respectat statutul de neutralitate prevăzut în Constituție.

„Pentru asta trebuie să avem sprijinul societății. Sîntem o țară democratică în care lucrurile sînt decise de către popor. La momentul aprobării Constituției poporul a decis că trebuie să fim o țară neutră. Dar țările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică și bine echipată. Noi sîntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu există război”, a punctat președintele Republicii Moldova.

 

Sursa: ipn.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
155 locuitori

Nicolscoe este un sat din cadrul comunei Vladimirovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Nicolscoe alcătuia 155 de oameni în anul 2004. Satul Nicolscoe a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.